nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Közérthető nyelvre kötelezték az amerikai kormányt

Obama elnök aláírta azt az új rendeletet, amely szerint az amerikai kormány köteles közérthető nyelven kommunikálni.

nyest.hu | 2010. október 15.
|  

A kormány kiadványai, mint például az adóbevallás használati útmutatója, hazánkban is többnyire nehéz, szinte érthetetlen olvasmánynak számítnak, és nincs ez másképp az Egyesült Államokban sem. Pedig a kormányok rendeletei általában mindenkire vonatkoznak, attól függetlenül, hogy érti-e az állampolgár azokat vagy sem. Igen fontos lenne, hogy ezek a nagyjelentőségű dokumentumok közérthető nyelven íródjanak. Pontosan ezt írta elő most az USA törvényhozása az amerikai kormány számára – számol be minderről a rendeletet előterjesztő képviselő államának politikai honlapja, az Iowa Politics.

A kongresszus 341 szavazattal és 82 ellenszavazattal fogadta el a rendeletet még februárban. Hosszú várakozás után a hét elején a szenátus teljesen egyhangúan adta rá áldását, végső lépésként pedig Obama elnök is aláírta szerdán. Az új rendelet szerint a kormány írásos kommunikációjának „világosnak, rövidnek, jól-rendszerezettnek” (clear, concise, well-organized) kell lennie.

A rendelet várhatóan nemcsak az amerikai állampolgárok életét fogja egyszerűbbé tenni, de komoly összegeket is megspórolhat. Az egyszerű, közérthető nyelv használatát már ki is próbálták az egyik kormányhivatalban, a háborús veteránok ügyeivel foglalkozó hivatalban. Az egyszerűen megfogalmazott levélre 75 százalékkal többen reagáltak, mint a korábbi, jogi fogalmakkal túlterhelt változatra, és ezzel 8 millió dollárt spórolt meg a hivatalnak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X