nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Könyvritkaságok tűntek el a marosvásárhelyi könyvtárból

Az elmúlt évek során négyszáz könyv tűnt el a marosvásárhelyi Teleki-Bolyai Könyvtárból, közöttük XVI-XIX. századi könyvritkaságok is - adta hírül csütörtökön a romániai magyar sajtó.

MTI | 2010. november 25.
|  

A Népújság című marosvásárhelyi napilap, valamint a Krónika és az Új Magyar Szó című, országos terjesztésű romániai magyar újságok beszámoltak arról, hogy most zárult le a híres erdélyi könyvtárban az a leltározás, amelynek célja a könyvállomány felmérése volt.

Deé Nagy Anikó, a Teleki Téka anyagi és szellemi támogatására létrejött Teleki Alapítvány tiszteletbeli elnöke elmondta, hogy a november 6-án tartott kuratóriumi ülésen ismertették az eltűnt könyvek lajstromát, ezen négyszáz cím szerepel. A hiányzó könyvek közül 152-nek a Teleki Téka állományából veszett nyoma, a többi a református kollégium könyvtárából és a vegyes állományból tűnt el.

Mint hangsúlyozta, olyan könyvritkaságokról van szó, amelyek „nem tűnnek el csak úgy.” A könyvek értékét nem csak régiségük határozza meg, hanem növeli azt például a korabeli kötés, a bennük lévő ex librisek, a kötéstáblán található supralibrosok és nem utolsósorban a benne lévő beírások.

Példaként említette az egyik, a Bolyaiak magángyűjteményéből eltűnt könyvet, Carl Friedrich Gauss 1801-ben megjelent Disquisitiones Arithmeticae című művét, amelyet a neves fizikus tiszteletpéldányként adott barátjának, Bolyai Farkasnak, s amelyben az erdélyi magyar tudós két bejegyzése is szerepel. Ez a Bolyaiak magántékájának legértékesebb darabja, amelynek másik öt, szintén nagy értékű művel együtt nyoma veszett – magyarázta Deé Nagy Anikó.

A tiszteletbeli elnök szerint a világhálón kell közzé tenni a hiánylistát, így szerinte van remény arra, hogy antikváriumokból, gyűjtőktől előkerüljenek a felmérhetetlen szellemi és anyagi értékkel bíró kiadványok.

Spielmann Mihály, a marosvásárhelyi Teleki Téka több mint tíz éve megbízott osztályvezetője elmondta, hogy 2007-ben már rájöttek arra, hogy eltűntek egyes kiadványok, ezért rendelte el az általános leltárt. Spielmann szerint a hiányzó könyvek egy része értékes, XVII-XVIII. századi könyv, köztük Magyarország történelmével, általános történelemmel foglalkozó kötetek, albumok, különlegességek, másrészt kevésbé értékes, XX. századi kiadványokról, amelyek a szabad polcon voltak.

Az 1802-ben megnyitott könyvtárnak jelenleg mintegy 205 ezer kötete van, a legértékesebb, kódexeket, ősnyomtatványokat páncélszekrényben őrzik, ezek hiánytalanul megvannak - olvasható a romániai magyar sajtóban.

A Teleki-Bolyai Könyvtár az elmúlt századok európai könyvkultúrájának egyik leggazdagabb erdélyi gyűjtőhelye. Több mint kétszázezer kötetével enciklopédikus tudománytár, bibliofil ritkaságok őrzője. Törzsanyagát két nagyobb könyvgyűjtemény, a Teleki Téka és a Bolyai Könyvtár képezi.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X