nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kínai-orosz két jó barát

Az oroszok körében egyre inkább hódít a kínai: a különleges nyelv ismeretétől egyöntetű sikert remélnek a munkaerőpiacon.

nyest.hu | 2010. augusztus 23.
|  

Miután a két ország megerősítette diplomáciai kapcsolatait az elmúlt években, egyre népszerűbbé vált a kínai nyelv az oroszok körében – főként a munkaerőpiacon.

A 20 éves Polina Stebakova karrierterve jó példa erre: a nemzetközi tanulmányok szakon tanuló egyetemista diplomata pályára készül, és terveit illetően meglehetősen magabiztos. Önbizalma elsősorban folyékony kínai tudásából táplálkozik. „Mivel Kína és Oroszország az elmúlt időszakban szinte minden területen szorosabbra fűzte a kapcsolatát, a Konfucius Intézetben elsajátított kínai nyelvtudásom biztosan fog néhány extra pontot jelenteni az álláskeresésnél. Megvan az önbizalmam” – olvashatók az öntudatos fiatal lány szavai a Xinhua nevű kínai hírügynökség honlapján.

Stebakova azt mondja, nagyon régóta érdekelte a kínai nyelv, de végleg a 2008-as pekingi olimpia alatt szeretett bele a hatalmas ország kultúrájába. Két évig tartó kemény munkával pedig elérte, hogy ma már folyékonyan beszél kínaiul, sőt a szülei is együtt tanulnak vele.

Orosz diákok már a 17. században is elutaztak Kínába nyelvet tanulni, s 1725-ben kínai osztály is nyílt a szibériai Irkutsk városában. Az első orosz Konfucius Intézet 2005-ben kezdte meg működését Szentpéterváron, és azóta még 12 hasonló intézet nyitottak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X