nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kínai oktatás már általánosban?

A brit gyerekeknek igencsak ajánlott megtanulniuk mandarin nyelven – de nemcsak maguk miatt: hazájuk gazdasági érdeke is ezt diktálja.

nyest.hu | 2010. január 7.
|  

Kínaul és arabul kellene tanulniuk a brit kisdiákoknak, mivel ez az Egyesült Királyság gazdasági érdeke – derül ki a Guardian cikkéből. Úgy tűnik, a munkaerőpiacon akkora a kereslet a mandarin és az arab nyelv iránt, hogy egyáltalán nem légből kapott ötlet már az általános iskolás korú gyerekek számára biztosítani ezeknek a nyelveknek az oktatását.

Ed Balls brit oktatásügyi miniszter úgy fogalmazott, hogy a brit gyerekeknek olyan országok nyelvét kellene elsajátítaniuk, amelyek fontos gazdasági kapcsolatban állnak az Egyesült Királysággal. Éppen ezért a tárca célkitűzései közé tartozik, hogy legalábbis ez év során minden középiskolában lehetővé váljék ezeknek az idegen nyelveknek – elsősorban a mandarinnak – a megtanulása.

A miniszter egy felmérésre hivatkozott, ami szerint a cégvezetők 38%-a keres mandarin vagy kantoni nyelvtudású munkaerőt. Az adatok alapján a cégek alig több mint felében várnak franciául tudó munkatársakat, a németre és spanyolra pedig még kisebb a kereslet. Ha a brit oktatásügyi miniszter jóslata beválik, hamarosan legalább olyan népszerű idegen nyelv lesz a mandarin, mint (persze az angolt kivéve) az európai világnyelvek bármelyike.

Információ
X