nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kétnyelvű olimpiát mindenkinek!

Vancouver, a 2010-es téli olimpiai játékok házigazdája példát akar mutatni nyelvpolitikából: kétnyelvű olimpiai rendezését javasolja.

nyest.hu | 2009. augusztus 17.
|  

Az olimpiai mozgalom fő testületének, a NOB-nak két hivatalos nyelve van: az angol és a francia. A 2010-es téli olimpia pedig Kanadában kerül megrendezésre, ahol szintén két hivatalos nyelv van – éppen az angol és a francia; számolt be róla a The Canadian Press.

A francia nyelv, bár még mindig a diplomácia és a divat nemzetközi nyelvének számít, egyre kevésbé népszerű. Az olimpiai rendezői azonban – a La Francophonie nevű, a francia nyelv és kultúra ápolását és terjesztését végző szervezettel összefogva – most kétnyelvű olimpiai játékok szervezésén fáradoznak.

Az olimpiai mozgalomnak a két hivatalos nyelven kívül még nyolc munkanyelve van, ám mind közül a francia számít a legpatinásabbnak, Coubertin báró tevékenységének köszönhetően.

A La Francophonie 2004 óta megfigyelőt is küld az olimpiai játékokra, hogy minél többféle módot találjon a francia nyelv népszerűsítésére. A szervezők most azt remélik, hogy a kétnyelvű olimpiával hagyományt teremtenek majd a többi szervezőbizottság számára.

Információ
X