nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Keretszámok és önköltség: felvételi kérdőjelekkel

Az intézményenkénti keretszámokat és a szakonkénti önköltségek mértékét várhatóan január végén hozza nyilvánosságra a kormány.

Edupress | 2012. január 18.
|  

Az egyetemek és főiskolák többsége – annak ellenére, hogy a keretösszegeket csak nemrég hozta nyilvánosságra az államtitkárság – úgy kalkulált, hogy az önköltség összege meg fog felelni a tavalyi költségtérítés mértékének – olvasható az intézmények prognózisa az Aktív Szemeszter legfrissebb, januári számában.

Drasztikusan csökkent a felsőoktatási intézményekbe állami ösztöndíjas formában felvehető hallgatók létszáma: a tavalyi több mint 53 ezer helyett 2012-ben csupán 34 ezer diák tanulhat ingyen. Az intézményenkénti keretszámokat és a szakonkénti önköltségek mértékét várhatóan január végén hozza nyilvánosságra a kormány.

Az idén felvételizők közül a legnehezebb helyzetben a gazdasági pályára készülők vannak, hiszen a tavalyi 4 900 helyett csupán 250 állami ösztöndíjas helyet szavazott meg a kormány. Jelentős csökkenést szenvedtek el a bölcsészet-, a jog- és a társadalomtudományi szakok is, melyeken 2012-ben 10-20 százalékkal kevesebben tanulhatnak ingyen. A karokra és szakokra lebontott keretszámokat várhatóan január végén ismerik meg a jelentkezők, akiknek így csupán pár hetük lesz arra, hogy benyújtsák jelentkezésüket.

Az Aktív Szemeszter által megkérdezett egyetemek és főiskolák többsége előzetes számításaik alapján úgy kalkulált, hogy az önköltség összege meg fog felelni a tavalyi költségtérítés mértékének. A kormány által ismertetett határokon belül az intézmények maguk határozzák meg az önköltség összegét: a Zsigmond Király Főiskola képzései az előző évhez hasonlóan 180-220 ezer forint között mozognak, a Budapesti Gazdasági Főiskola összegei is beleférnek a keretbe. A nagyobb, fővárosi intézmények nem tartanak a hallgatói létszám visszaesésétől, azonban a vidéki egyetemek, főiskolák a jelenlegi intézkedéseket leszámítva is számítanak a diákok csökkenésére.

Büdzséjüket tekintve igen eltérő gyakorlatokat alakítottak ki az egyes európai intézmények: a Bécsi Egyetem csaknem 500 millió eurós költségvetésének kevesebb, mint két százalékát alkotja a tandíjakból befolyt összeg, a Bolognai Egyetemen pedig a hallgatók négyötöde fizet tanulmányaiért: 67 ezren átlagosan 1300 eurót, így a tandíjból 90 millió euró folyik be évente. A berlini Humboldt Egyetem – hasonlóan a bécsihez – nem kér tandíjat, főként tartományi támogatásából tartja fenn magát, egyéb forrást a kutatók bevételei jelentenek az intézmény számára.

A lap megtalálható majd az Educatio Kiállításon is. Abban a fent említettek mellett Nagy Dávid HÖOK-elnökkel és Harcsa Veronika dzsesszénekessel készült interjú is olvasható.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X