nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kazah történész tanulmánya a madjarokról

A nemzetközi hírű kazah történész, Ajbolat Kuskumbajev tanulmányt írt Magyarok keleten és nyugaton címmel, a műben a kazah népbe beolvadt magyar csoportokról is ír. A könyvet az Ómúltunk tára sorozatban a Napkút kiadó jelentette meg és kedden mutatják be a Bolgár Kulturális Intézetben.

MTI | 2012. február 6.
|  

Benkő Mihály történész oroszból fordította le a 86 oldalas tanulmányt, mert a kazahoknál az orosz a közvetítő nyelv. A magyar történész írta az életrajzot is a szerzőről, mert ahogy az MTI-nek elmondta, régóta ismerik egymást, háromszor volt vele expedícióban Kazahsztán és Szibéria határvidékén, ahol a kipcsak törzs szövetsége él, ennek egyik nemzetségét magyarnak nevezik és Julianus barát leszármazottainak tartják őket.

Ajbolat Kuskumbajev a keleti magyarok kérdéskörének ered nyomába, a kipcsakok és a magyarok középkori etnokulturális kapcsolatait hangsúlyozza és elemzi. Szerinte a keleti magyarok továbbélési lehetősége volt, hogy beálltak katonának az Arany hordába, a mongol vezető réteg szolgálatába a 13. század közepétől – részletezte a tanulmány fordítója.

A kazahok egységesen állítják, hogy a magyarok beolvadtak a sztyeppeövezetet benépesítő törökségbe. Az utóbbi időben heves tudományos vitát kavart a kazahsztáni madijarok és más, a magyarsággal összefüggésbe hozott közösségek kérdése.

A vita ma is folyik, de még a turkológusok és a történészek sem képviselnek egységes álláspontot. Erdélyi István történész elfogadja Kuskumbajev kutatási eredményeit, de a magyar kutatók többségének álláspontja ettől erősen eltér. A kötethez Erdélyi István írt előszót és ebben ismerteti a kérdés legújabb magyar szakirodalmát – jegyezte meg Benkő Mihály.

A fordító szerint a könyv azért is érdekes, mert a 43 éves kazah szerző feldolgozza az ebben a témában megjelent orosz nyelvű irodalmat. A fiatal tudós az asztanai egyetem eurázsiai kutató központjának az igazgatója, és az oroszok a legjobb kazah kutatónak tartják.

A könyv ismertetésekor hozzászól a témához Bíró András antropológus, aki fölmérést végzett a Torgaj-fennsík vidékein, Kazahsztánban és a genetikai vizsgálatokból az derült ki, hogy az Y kromoszómaszám a magyarokéhoz közel áll – tette hozzá a fordító megjegyezve, hogy „a nyugati magyarok mi vagyunk”.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS) Az összes hozzászólás megjelenítése
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
25 istván1 2018. január 21. 10:41

www.biorxiv.org/content/early/2018/01/19/250688

Mitogenomic data indicate admixture components of Asian Hun and Srubnaya origin in the Hungarian Conquerors

View ORCID ProfileEndre Neparaczki, Zoltan Maroti, Tibor Kalmar, Klaudia Kocsy, Kitti Maar, Peter Bihari, Istvan Nagy, Erzsebet Fothi, Ildiko Pap, Agnes Kustar, Gyorgy Palfi, Istvan Rasko, Albert Zink, View ORCID ProfileTibor Torok

doi: doi.org/10.1101/250688

24 Ardenticus 2017. október 7. 12:19

: 86.7% of 45 samples of Y-DNA of Madjars belonged to Haplogroup G.[2] The biggest problem with Bíro's focus on Haplogroup G, that it is considered very rare in Hungary (around 3%). However it has much higher ratio in Southern Europe like Italy, and in Western Europe like France, but even Southern German populations have higher ratio of Haplogroup G than the Hungarian

23 istván1 2012. február 10. 18:03
22 istentudja 2012. február 10. 17:28

@istván1: ...ééééééés kimondja!!!Persze,hogy kimondja,hiszen magyar.

21 istentudja 2012. február 10. 15:11
20 Roland2 2012. február 9. 13:36

@Fejes László (nyest.hu): Félreértés:azért másoltam be a szöveget,mert Benkő szerint is hasonlítanak a magyarokra,ezt is egyfajta érvként akarta bemutatni a könyvben (hasonlóan István1-hez).Ez lett volna a "poén" csak úgy látszik rosszul sült el.. :).

A magyarok között nincs uralkodó vagy egyértelműen jellemző embertípus,ahogy tiszta típusokat is ritka találni,egyaránt előfordul a dinári,alpi,kelet-balti és kisebb részt a turanid,mediterrán és a nordikus,ill. ezek keveréke.

"hanem az, hogy a magyarokra hasonlítanak-e. Ill. ez hogyna igazolható ránézésre." Nem igazán egyértelműen (inkább nem): a magyarok között valóban előfordul a turanid típus,de ez már eléggé keverten,tulnyomórészt az europid jellegek dominálnak benne:

www.youtube.com/watch?v=zwV7yowmvok

(a videón látható első női arc tipikusan turanid ). Ilyen (egyértelműen meghatározható) arcokat azonban ritkán látni.

A közép-ázsiai és szibériai turanid (pl. finnugor ,török vagy egyes iráni népeknél) több (és tisztább) mongolid vonást mutat.

Torgaji madjarok:

www.youtube.com/watch?v=LxVz1cZYnMU

(nem sok hasonlóságot látok bennük és köztünk)

Egyébként én több szőke magyart is ismerek,pl. a családtagjaim közül is.

19 Fejes László (nyest.hu) 2012. február 9. 11:56

@Roland2: Hát, a magas, szőke ma sem tipikus magyar, de a honfoglalókat végképp nem így írták le.

@istván1: A kérdés nem az, hogy kilógnak-e a kazahok közül, hanem az, hogy a magyarokra hasonlítanak-e. Ill. ez hogyna igazolható ránézésre.

18 elhe taifin 2012. február 9. 11:49

Erről a magyar-madzsar-madijar kérdésről volt néhány cikk az azóta behalt Csőrösi Komán:

csk.blog.hu/2009/02/12/madjar_vagyok_turista

csk.blog.hu/2009/02/17/madjar_vagyok_turista_2_resz

csk.blog.hu/2009/08/26/meghivo_2062

17 istván1 2012. február 9. 11:08

@Roland2: Meghallgathatod, hogy ki tudják-e mondani a Torgaj-vidéken a magyar szót:

www.youtube.com/watch?v=fHhMXHsef2U

16 istván1 2012. február 9. 10:50

@istván1: bocsánat, javítom:

www.eco-invest.hu/b01.htm

15 istván1 2012. február 9. 10:48

@Fejes László (nyest.hu): Köszönöm szépen a hozzászólást. Javasolom dr. Tóth Tibor életrajzának, munkásságának tanulmányozását. Mindenesetre ő úgy halt meg, hogy 1991-ben éppen az MTA titkáránál, Láng Istvánnál járt, hogy támogassák kutatásának folytatását. Ekkor érte szívinfraktus. D? Naplójából, mely a MTT-ben található, egyértelmű, hogy sírfeliratokat is tanulmányozott. Te egyébként - bizonyára antropológus kérdésekhez "is?" értőként - kizárod annak lehetőségét, hogy valaki megkülönböztesse a magyarokat más nemzetiségüektől. Én egyszerű műveletlen emberként bizony látok különbséget pl. egy magyar és egy átlagos kazak, mongol között. Az interneten megtekintheted pl. a Nyugat-Mongóliában élő magyar népcsoport és az ott élő kazakok közötti különbséget:

www.eco-inves.hu/b01.htm

Ha érdekel a téma, Ajbolat Kuskumbajev Magyarorságra jön, lehetővé teszem neked az ellenvéleményed vele történő megvitatását. Addig is javasolom a könyvének és az irodalomjegyzékben ismertetett könyvek elolvasását is.

Ha nem érdekel a téma, csak velem akarsz kötözködni, szíved joga.

14 Roland2 2012. február 8. 18:21

@Fejes László (nyest.hu): "Hiszen ránézésre el tudjuk dönteni, ki magyar, ki nem, igaz?" Csak a poén kedvéért:

"Másnap,többórás autóbuszút befejeztével,a kerületi központ,Russzkaja Poljana kis szállodájában aludtunk.Lent a szálloda halljában odajött hozzám egy magas,szőke hajú,kazakos arcvonású férfi,és megkérdezte,hogy milyen cipőt hordok.Mutattam a terepjáró bakancsomat.

-Ez semmi. - mondta.Ide combközépig érő csizma kell !

Valamit megláthattam a vonásaiban,mert megkérdeztem:

-Magyar ?

-Igen !

Solpan Ahmetova kipcsakkutató nem elég alaposan tájékozott az itteni kipcsakok törzsi összetételéről - összegeztem magamban.

A másnap reggeli esőben egy Niva terepjárón Russzkaja Poljanától délre,az orosz-kipcsak határsáv felé zötykölődtünk,Doszümbekkel és Solpannal együtt.

Autónk egyszer csak megállt.

-Kara-Tal ! Tessék kiszállni !

Kiszálltunk,táskáinkkal együtt ,az autó elment.Ott álltunk néhány másodpercig a puszta közepén.Távolabb volt néhány szép ház.Mokány,középtermetű öreg közeledett felénk.Úgy nézett ki,mint egy jómódú magyar középbirtokos a XX.század elején.

-Nos,hát megjöttek a vendégek.Magyar ?

-Igen.

-Testvér ! - megölelt engem,majd a házához vezetett bennünket.

(.....) "

( Benkő Mihály - Magyar -kipcsakok 29-30.old.)

Tulajdonképpen ennek a magyar -madjar (mert inkább így kéne írni) rokonság elmélet egyik árulkodó gyenge pontja az,h. a kazahban nincs gy hang.Miért nem inkább "madzsar"-nak ejtik akkor a nevüket (ráadásul a régebbi magyar kiejtés is így hangozhatott).

13 nemtulnehez 2012. február 8. 16:19

A turk Arpad keleten maradt nepe milyen nyelven beszelne ha nem torokul..

mno.hu/migr/nomad-domino-435143

A cikkbol, Julianuszrol:

"...Kósza vélemények szerint a szerzetes valójában baskír származású volt, akit kifejezetten azért küldtek arra a vidékre, mert beszélte az ottaniak nyelvét..."

Meg van remeny, nem mindenki vesztette el az eszet..

12 Fejes László (nyest.hu) 2012. február 8. 15:59

@istván1: „Tóth Tibor elévülhetetlen érdemeket szerzett az Észak-Nyugat-Kazahsztáni Torgaj-vidéken és Üzbegisztánban a Kaska-Darja mentén élő magyar néptöredékek felfedezésével (1965). Sajnos nem engedték, hogy fényképezzen, ezért bizonyítékokat nem tudott hozni.” Hiszen ránézésre el tudjuk dönteni, ki magyar, ki nem, igaz? :D

11 istván1 2012. február 8. 15:29

@Noori Sato: Tóth Tibor elévülhetetlen érdemeket szerzett az Észak-Nyugat-Kazahsztáni Torgaj-vidéken és Üzbegisztánban a Kaska-Darja mentén élő magyar néptöredékek felfedezésével (1965). Sajnos nem engedték, hogy fényképezzen, ezért bizonyítékokat nem tudott hozni. Erre vonatkozó tudományos publikációja víszhang nélkül maradt:

Tóth Tibor: Az ősmagyarok mai relictumáról. Előzetes beszámoló. In: A TTM Embertani Tár közleményei, 1966, 283–299.

A neves turkológus, Mándoky Kongur István véleménye szerint - akiről Kazakisztánban iskolát, Karcagon utcát neveztek el - a Kazakisztáni magyarok száma legalább százezer fő. Egyébként ott olyan gyakori a Magyar elnevezés, mint nálunk a Horvát, ami nyilván származást jelez.

Az összes hozzászólás megjelenítése
Információ
X