nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Izraeli Kulturális Intézet nyílik Budapesten

Izrael sokszínű „mozaik-kultúrájának” minden szegmensét be kívánja mutatni a pénteken nyíló, oktatási funkciókat is ellátó budapesti Izraeli Kulturális Intézet – közölték az intézmény vezetői szerdai sajtótájékoztatójukon.

MTI | 2010. szeptember 2.
|  

„Legfontosabb célunk a magyar kulturális életet gazdagítani egy eddig szinte ismeretlen szegmenssel, az izraeli kultúrával” – szólt az intézmény jövőbeli szerepéről az intézet igazgatója.

Mint Balázs Gábor elmondta, a Paulay Ede utcai Mala Zisser-házban helyet kapó központ hangversenyekkel, kiállításokkal, filmvetítésekkel és klubrendezvényekkel várja majd magyar és izraeli, zsidó és nem zsidó vendégeit.

Izraelbe több mint 160 országból érkeztek bevándorlók Kelet-Európából, Észak-Afrikából, Amerikából és az egykori Szovjetunióból, de az országban nemcsak zsidók, hanem jelentős arab közösség és számos keresztény is él, így az izraeli kultúra egy polifonikus zeneműhöz hasonlítható - jegyezte meg az igazgató, hozzátéve: az intézet a közel-keleti ország kulturális, tudományos életének minden árnyalatát meg kívánja ismertetni látogatóival.

Az Izraeli Kulturális Intézet egyben oktatási központként is működik majd: anyanyelvi tanárok tartanak héberórákat; irodalmi olvasókörök, műfordítói szemináriumok és a kulturális eseményekhez kapcsolódó oktatási programok segítenek közelebb hozni Izrael kultúráját.

Balázs Gábor az intézet alapításának körülményeire is kitért: mint elmondta, az kormányoktól független intézményként jött létre a Szochnut – Jewish Agency for Israel (a diaszpóra és Izrael kapcsolatait ápoló világszervezet), magyarországi intézmények, szponzorok együttműködése és számos önkéntes munkájának eredményeként. Mint hozzáfűzte, az intézet pénzügyileg is „több lábon áll”; működését független kuratórium felügyeli.

Újságírói kérdésre válaszolva az igazgató közölte: a kulturális központ nyílt, befogadó intézményként kíván működni, és nem foglal állást politikai kérdésekben.

Natan Sharansky, a Szochnut igazgatótanácsának elnöke megemlékezett arról, hogy ő maga a szovjet diktatúra börtönében értette meg saját identitását, és így vált igazán képessé arra, hogy ne csak a zsidóság, hanem a például a litván katolikusok, az örmények, az ortodoxok vagy a muszlim népek jogaiért is harcoljon a Szovjetunióban. A látogatók az intézeten keresztül erősebb magyar polgárrá is válhatnak – fogalmazott.

A budapesti Izraeli Kulturális Intézet a legkiválóbb példája a Szochnut programjának: a helyi zsidó közösségeket nem irányítani, hanem támogatni, erősíteni szeretnék – emelte ki Natan Sharansky.

Az intézet pénteken a magyar származású izraeli karikaturista, Dosh kiállításával nyitja meg kapuit a közönség előtt, majd szombat este Hillel Zori világhírű izraeli csellóművész ad koncertet Balog József és Grego (Földvári Gergely) zongoraművészekkel együtt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X