nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ismét Nokia kézben az Android ellenfele

A Symbian Alapítvány nem mutatott fel eredményeket, ezért a tulajdonos cég áll a fejlesztések mögé.

IT café, Dajkó Pál | 2010. november 9.
|  

A másfél éve elindított folyamat kudarcát jelezheti, hogy a Nokia hivatalosan is bejelentette: újra átveszik a Symbian mobilos operációs rendszer fejlesztését a 2009-ben létrehozott Symbian Alapítványtól. Ugyanebben az időben az alapítvány is közölte, hogy szerkezeti átalakításokat hajtanak végre, és nonprofit szervezet helyett a jövőben olyan jogi személyként tevékenykednek majd, mely a szoftverlicencekkel, a szerzői jogi ügyekkel, valamint a Symbian márkanév gondozásával foglalkozik.

Az alapítvány története 2008 júniusában kezdődött, a Nokia ekkor vásárolta meg a Symbiant fejlesztő brit céget. A cég akkor azt ígérte, hogy az iparági szereplők közreműködésével újonnan létrehozott Symbian Foundation lesz felelős a szoftver fejlesztéséért, emellett körülbelül két év alatt fokozatosan nyílt forrásúvá teszik a rendszert. Ez a folyamat el is indult, bár kissé vontatottan haladt: tavaly októberben a mikrokernel lett nyílt forrású, majd idén februárban a teljes platform. Ám nagyon úgy tűnik, a tulajdonosváltás, illetve a változások nem hozták meg a kívánt áttörést, nemrég lemondott az alapítvány igazgatója, majd a súlyos támogatók közül ketten is kiszálltak, a Samsung és a Sony Ericsson.

A bejelentés szerint a cég 2011 áprilisától veszi át újra a fejlesztés irányítását. Szakértők szerint a lépés elkerülhetetlen volt, amennyiben a vállalat fontosnak tartja, hogy a konkurenciával, főként az egyre népszerűbb Androiddal felvegyék a versenyt, ugyanis a hallatlan mértékben növekedő okostelefon-piacon a Symbian részesedése folyamatosan zsugorodik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X