nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Irodalmárok mondtak le politika miatt

Lemondott a Kossuth- és Széchenyi-díj Irodalmi Albizottságának elnöki tisztéről Radnóti Sándor irodalomtörténész, továbbá az albizottság tagjai közül Bacsó Béla filozófus, Baranyi Ferenc költő, valamint Sándor Iván és Závada Pál írók - tájékoztatta az MTI-t lemondásuk napján, kedden Radnóti Sándor.

MTI | 2010. november 2.
|  

A Széchenyi-díjas egyetemi tanár az MTI megkeresésére írásban közölte, mandátuma a 2009-2011 közötti időszakra volt érvényes. Az albizottságnak az elnökkel együtt nyolc tagja van, közülük most öten távoznak.

Radnóti Sándor saját döntését indokolva felidézte: az új kulturális kormányzat képviselői az elmúlt hónapokban ismételten megneveztek egyes személyeket, akikkel „úgymond igazságtalanság történt, amennyiben még nincs meg a díjuk".

„Ez előrevetíti azt a szándékot, hogy gyökeres fordulatot hajtsanak végre a díjazások kérdésében is, a nyomatékosan hangsúlyozott diszkontinuitás jegyében bemutassák új kultúrpolitikai preferenciáikat, s ennek következtében – ellentétben az általam átlátható elmúlt két év gyakorlatával – szükségképp radikálisan figyelmen kívül hagyják az albizottság jelöléseit" – fogalmazott.

Az Irodalmi Albizottság lemondott elnöke hozzátette: az „eluralkodó általános jogbizonytalanság" közepette semmilyen garanciát nem lát arra, hogy a testület jelöléseit komolyan fontolóra vegyék, és a díjazás ügymenete azon alulról építkező konstrukció (intézményi és arra jogosult magánszemélyi javaslatok, szakbizottsági jelölés, főbizottsági döntés) alapján működjék, ahogyan az elmúlt években.

Mint Radnóti Sándor hangsúlyozta, indoklása csak saját lemondására vonatkozik, az albizottsági tagságuktól kedden megváló Kossuth- és Széchenyi-díjas irodalmárok, tudósok döntésének indokairól nem kíván nyilatkozni.

A Kossuth- és Széchenyi-díj Irodalmi Albizottsága az arra jogosult intézmények és magánszemélyek javaslatait összegyűjtve és mérlegelve irodalmi Kossuth- és Széchenyi-díjakra, továbbá Babérkoszorú-díjra jelöl arra érdemes írókat, költőket és irodalomtudósokat. A végső döntést a miniszterelnök elnökletével az egyes albizottságok elnökeiből, valamint más tudósokból, művészekből álló főbizottság hozza meg.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X