nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Irán-Kína: szájberháború

Iráni hackerek bénították meg a Baidut, Kína legnagyobb keresőportálját. Valószínűleg a kínai twitterezőket akarták büntetni így a hackerek.

nyest.hu | 2010. január 12.
|  

Szerencsére nem a valódi, hanem „csupán” az iráni szájberhadsereg (Iranian Cyber Army) támadta meg Kínát: a Guardian értesülései szerint iráni hackerek egy csoportja bénította meg Kína legnagyobb keresőportálját, a Baidut. A hacker-csoport korábban a Twitter ellen is támadást indított.

Egyesek azt rebesgetik, hogy az iráni webtámadás válasz a kínai twitterezők bejegyzéseire. Bár Kínában tilos a Twitter használata, számos netező fér hozzá az oldalhoz, például VPN-kapcsolattal. Az iráni ellenzéket, a reformistákat támogató kínaiak a Twitteren is hangot adtak nézeteiknek. Ezért kapott szárnyra az a hír, hogy a Baidut ért támadás az iráni hackerek bosszúja volt.

Michael Anti ismert kínai blogger viszont úgy gondolja, ennek nem nagy a valószínűsége. Igaz ugyan, hogy ugyanazt a „figyelmeztetést” kapta a Twitter is, mint a Baidu, Michael Anti szerint mégis logikátlan választás épp a kínai keresőt megbénítani.

A Baidu ottani idő szerint reggel nyolckor kezdett el „furcsán viselkedni”: az iráni szájberhadsereg oldalára irányította a gyanútlan netezőket. Még dél előtt helyreállt azonban a rend, és azóta ismét működik a legnagyobb kínai keresőportál.

Információ
X