nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kék testvér szemmel tart
Indul a Graph Search: látta már az adatvédelmi beállításait?

Hamarosan indul a Facebook Graph Search! Az örömhírt érdemes a helyén kezelni: hatalmas marhaságok történhetnek velünk, ha nem figyelünk oda a biztonsági beállításainkra.

nyest.hu | 2013. május 21.
|  

Megváltoztatja az életünket a Facebook Graph Search: a közösségi portál rövidesen mindenki számára elérhetővé teszi az új szolgáltatást, aminek köszönhetően állítólag sokkal hatékonyabban érjük el a világot – no és a világ minket. Azaz az életünk még inkább nyitott könyv lehet azok számára, akik kíváncsiak ránk. Azaz, ha éppen nagyon kíváncsi ránk valaki, egészen bensőséges dolgokat is megtudhat majd rólunk. Éppen ezért érdemes ránézni a biztonsági beállításainkra: nem biztos, hogy minden olyan tartalmat szeretnénk a széles világgal megosztani, amit valaha feltöltöttünk a profilunkra.

 

Mindenhova bepillanthatunk?
Mindenhova bepillanthatunk?

 

A Marketo blog ez alkalomomból egy elgondolkoztató infografikát közölt a Facebook-os tömegek biztonsági szokásairól. Az összegyűjtött adatok néha egészen megdöbbentőek, de legalábbis elgondolkoztatóak. 

 

 Marketo infografikája. (Nagyításért kattintson a képre!)
Marketo infografikája. (Nagyításért kattintson a képre!)
(Forrás: Marketo)

A Facebookot legalább havi rendszerességgel használó egymilliárd felhasználóból 13 millió még soha nem nyúlt hozzá a biztonsági beállításaihoz.

A felhasználók 23 százaléka az összes, vagy közel összes posztját mindenki számára elérhetővé teszi – ez az adat meglehetősen zavarba ejtő, különösen annak fényében, hogy a felhasználók 11 százaléka jelezte, hogy már történt vele olyasmi, hogy valaki az engedélye nélkül próbált bejelentkezni a fiókjába.

Az óvatosságot már csak az is indokolja, hogy a munkaadók 91 százaléka jelezte, megvizsgálja a nála jelentkező potenciális munkavállalók Facebook-profilját. Ha tehát aggódunk az esetleg velünk összefüggő digitális sallang miatt, nem árt, ha szűkmarkúan bánunk a profilunk hozzáférési beállításaival.

Egy átlagfelhasználó Facebook-hálózatában átlagosan 97 ezer fotó található – ezek egy jó része olyan, amin esetleg valaki beteggelt bennünket. Hasonló a helyzet a földrajzi helyekkel: ha nem szeretnénk, hogy ismeretlenek vizslassák az általunk frekventált helyeket, érdemes erre is odafigyelnünk.

Természetesen nem mindenki osztatlanul boldog a Facebook első látásra sokszor kéretlen újításai miatt. Ezekkel az előzményekkel ez nem is csoda. Az alábbi kisfilm azt mutatja be, hogyan változtatja meg az ember privát szféráját a Facebook kérés nélkül:

 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X