nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Indiánkonferencia Budapesten

Az észak-amerikai (Kanada, Egyesült Államok és Mexikó) őslakosok világával foglalkozik a március 8. és 10. között sorra kerülő konferencia a Károli Gáspár Református Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karain Budapesten.

MTI | 2012. március 7.
|  

Az angol, francia és spanyol nyelven zajló tudományos ülés előadói foglalkoznak egyebek mellett az emberi jogok és joguralom, a demokrácia, a társadalmi és kulturális sokszínűség, a környezetvédelem és gazdasági fejlődés, a művészi ábrázolás és interpretáció, a vallás, a tudomány és a tudományos fejlődés témaköreivel.

Az előadók között a felsőoktatás különböző humán és reál területein dolgozó kanadai, egyesült államokbeli, mexikói, közép- és kelet-európai, oroszországi, indiai és dél-koreai szakemberek, továbbá számos egyetem diákjai mellett civil szervezetek képviselői is felszólalnak. A konferencia válogatott előadásaiból kiadvány készül.

A programok között felolvasás, élő indián zene, kiállítások, módszertani műhelymunka és dokumentumfilm-vetítés is szerepel, az emberi jogokról és társadalmi perspektívákról kerekasztal-beszélgetést rendeznek.
A témák köré épülő szekció előadásokon kívül plenáris előadást tart Nathan Kowalsky (Albertai Egyetem), Agustín Cadena Rubio író (Mexikó), Hartmut Lutz (Greifswaldi Egyetem) és James Oberly (Wisconsin-Eau Claire-i Egyetem) – közölte a Károli Gáspár Református Egyetem az MTI-vel.

A nemzeti és őslakos kisebbségek kérdése a világ minden táján aktuális és kutatott kérdéskör. Ez Közép- és Kelet-Európára is igaz, ahol kiváló kanadisztikai és amerikanisztikai kutatóműhelyek működnek, amelyek többek közt ezt a témát is kutatják. A konferencia célja az ilyen tárgyú hazai kutatások élénkítése és a nemzetközi tudományos együttműködés erősítése.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X