nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Új netes szubkultúra
Így támad fel Dumbledore

Dumbledore professzor él, a Weasley ikrek összes füle megvan, a komor Piton Hermiónéval jár, a már nem is olyan kicsi varázslótanonc, Harry Potter pedig unalmassá és rosszindulatúvá vált, egyedül él London egyik eldugott negyedében, és Voldemort barátsága után vágyakozik. Nem a Harry Potter nyolcadik részéből idéztünk, hanem fiatal, magyar írópalánták ötleteit ollóztuk össze egy szó szerint varázslatos helyről, a Merengőről.

Németh Niki | 2010. május 11.
|  

Van egy hely az interneten, ahol bármi megtörténhet. A Harry Potter szereplői feltámadnak, vagy éppen karakterükhöz nem illően kezdenek el viselkedni, Dr. House mindenkihez kedves lesz, de nem gyógyszerek hatása alatt, a Twilight Bellája pedig szakít a vámpírokkal, vérfarkasokkal, és beköltözik egy hippi kolóniába. Mindez ellenőrzött keretek között, kezdő íróktól, nem csak rajongóknak.

Így támad fel Dumbledore

Mi az a Merengő és mi köze van Harry Potternek az internethez?

A Merengő Magyarország legnagyobb internetes fanfiction tárhelye, egy úgynevezett „Továbbvilág”, ahová az amatőr írók tölthetik fel saját regényeiket, novelláikat, verseiket; bármit, ami az irodalom körébe sorolható, és meg szeretnék osztani másokkal. Maga a Merengő ötlete és a fanfiction mint műfaj amerikai eredetű, így annak érdekében, hogy értsük az oldal működését, először is a legfontosabb fogalommal kell tisztában lennünk.

A fanfiction mai értelmében az 1960-as években jött létre az első Star Trek rajongói újság megjelenésével. A kifejezést olyan irodalmi művekre használjuk, amik egy híres regény vagy akár film történetét dolgozzák fel, megváltoztatják vagy továbbgondolják, íróik pedig leggyakrabban fiatal középiskolások és egyetemisták, bárminemű irodalmi végzettség nélkül. Az internet elterjedésével a fanfiction-ök is egyre szélesebb körben váltak olvasottá: a semmiből bukkannak fel a meglepően tehetséges és határtalan képzelőerejű írók, és szerveződnek közösségek egy-egy téma köré. A fanfiction írók és olvasók mára olyan szubkultúrát teremtettek, aminek saját szabályai és kifejezései vannak, amik – minthogy a műfaj maga angol nyelven alakult ki, és azóta sem tudunk ezek magyarosításáról – angol nyelven ismertek a Merengő írói és olvasói számára is.

Merengő történelem és szabályok - A Hermelin-dombon túl

A Merengőt 2004-ben hozta létre egy magyar lány, aki akkorra már rengeteg angol nyelvű Harry Potter fanfiction-t elolvasott és bosszantotta, hogy magyar nyelven nem talál semmi ehhez hasonlót az interneten. Miután rengeteg körlevelet elküldött a regisztrációs meghívóval, szépen-lassan gyűlni kezdtek az érdeklődők, és a Merengő beindult. Egy friss statisztika alapján az oldal jelenleg 10.103 felhasználót, 2697 szerzőt és 10.338 történetet számlál.

Természetesen ahhoz, hogy egy ilyen terebélyes oldal zökkenőmentesen működjön, a rend és a béke fennmaradhasson, valamint, hogy a történetek minősége elérjen egy bizonyos szintet, írott szabályokra és olyan emberekre van szükség, akik elkötelezettek, és időt és energiát nem sajnálva szűrik a feltöltött műveket. Ők a moderátorok, vagy elterjedtebb nevükön az adminok. Jelenleg tíz aktív admin bírálja el a feltöltött történeteket, amik ha nem novellák vagy versek, csak fejezetenként kerülhetnek fel és kategóriákba sorolandók.

Mivel a Merengő fő profilja a Harry Potter fanfiction, így a kategóriák a könyvből jól ismert fogalmak neveit viselik. A romantikus történeteknek például Madam Puddifoot kávézójában a helyük, a humoreszkek és paródiák gyűjtőhelye a Weasley Varázsvicc Vállalat, de nem Harry Potter témájú írások is helyet kapnak az oldalon – ők a Privet Drive 4. szám alá címzendők.

Az adminok elolvassák a feltöltött műveket, és ha nem találják problémásnak, felengedik az oldalra, ahol az újdonságok között megjelenik, így mindenki láthatja, mi a friss olvasnivaló. Ha nincs rendben a szöveg, a szerző kap egy elutasító e-mailt, illetve indoklást – és ha kipihent, segítőkész adminnal találja szembe magát, akár még segítséget is a javítással kapcsolatban. Egy szövegnek azonban nem elég nyelvtanilag korrektnek lennie, a történet érhető kell legyen, és nem lehet PWP, azaz erotikus tartalom anélkül, hogy az előrelendítené a cselekményt. Több kitételt azonban nem szabnak. Az eredeti formát követve a szerzőnek rövid leírást kell adnia a történetről, mondhatni fülszöveget kell írnia, és ha korhatáros a mű, azt is be kell jelölnie (erre a magyar 12-es, 16-os és 18-as korhatárt használják). Emellett, ha úgy érzi, hogy szükséges, akkor figyelmeztetéseket is kitehet. Ilyenek például a szereplő halála, az erőszak és az erotikus tartalom. Így az olvasó kap egy előzetes képet a történetről, és eldöntheti, hogy inkább olyan történetet olvas, ahol hullanak a szereplők, vagy inkább Draco Malfoy és Ginny Weasley szerelmének evolúciójára kíváncsi.

Dumbledore-ról is érdekes dolgok derülhetnek ki
Dumbledore-ról is érdekes dolgok derülhetnek ki

„Hogy ne csak egy folytit kapj!” - EKLE célkitűzés

Hogy a dolog még profibb jelleget öltsön, az olvasónak lehetősége van kritikát is hagyni az írónak, amiben kifejtheti, hogy mi ragadta meg a legjobban olvasás közben. De ha mély elemzést szeretne írni, azt is megteheti. Az író ezután válaszolhat a kritikára, vagy ha elégedetlen az érkezett reflexiók mennyiségével, esetleg minőségével, kérhet minőségi kritikát az EKLE-től, azaz az Elszánt Kritizáló Ludak Egyesületétől, aminek célja, hogy az írók reális képet kaphassanak saját írásaikról, ha a gyakran túl lelkes olvasóik nem mernének rámutatni a hibáikra.

Látjuk, hogy a Merengő egy jól felépített és karban tartott rendszer alapján működik, a szabályok tiszták, vannak olvasók, írók és adminok, és van, aki mindhárom egyszerre. Az érdeklődés és a cél közös; egyrészt fenntartani a Harry Potter legendát, másrészt olvasni, íróvá válni és minél jobb minőségű művekkel gazdagítani egymást. Arról pedig, hogy a Merengő egy igazi közösség, semmi sem árulkodik jobban, mint, hogy évente több találkozót és tábort is szerveznek, ahol ki-ki találkozhat a kedvenc írójával, az írók az olvasóikkal, a fő téma pedig az irodalom.

Twilight fertőzés a Merengőn is

Már említettük, hogy a Merengő eredetileg a Harry Potter fanfiction-ök gyűjtőhelyeként jött létre, azonban a kezdetektől fogva helye volt az oldalon a más irodalmi műveket feldolgozó, vagy éppen saját kútfőből merített írásoknak is. A Privet Drive kategória mára már csaknem feleannyi történetet számlál, mint az összes többi. És ahogy egy-egy közkedvelt regény vagy mozifilm elterjed, a hozzájuk kapcsolódó fanfiction-ök is elkezdenek megszületni. A Twilight, vagyis az Alkonyat című, elsősorban tiniknek szóló vámpírregény például rengeteg fiatal írópalántát foglalkoztat, és ennek a Merengőn is látható jele van. A könyv, film, vagy sorozat alapú történeteknek a közelmúltban új kategóriát kellett létrehozni azért, hogy az alternatív Alkonyat-folytatások ne árasszák el mindenfelé a Merengőt. De egy kifejezetten Alkonyat fanficton-nel foglalkozó oldal is készülőben van, nem titkoltan azért, hogy tehermentesítsék a Merengőt. Hiszen Edward, Bella és Jacob kezdi kinőni a számukra kiutalt kategóriát.

A Merengő tehát fejlődik, folyamatosan bővül és alakul. Írók mindennap bukkannak fel, míg néhányan letűnnek, és az adminok között is generációváltás van folyamatban a fiatalabbak javára. Az oldal nem hirdeti magát, a közösség mégis egyre növekszik. Nemrégiben regisztrálták magukat a facebook-ra, hogy gyorsabban áramolhasson az információ az aktuális pályázatokról, versenyekről, találkozókról. Ha minden jól megy, hat év után talán támogató is akad. Az oldal eddig teljesen non-profit volt, önerőből működött, a tárhely bővítéséhez és a fejlesztéshez azonban segítségre van szükségük. És egy ilyen közösséget, fiatal írókat támogatni talán a legkevésbé sem haszontalan dolog.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X