nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Huszad annyian kezdhetnek gazdasági szakon, mint tavaly

Hoffmann Rózsa kormányszóvivői tájékoztatón ismertette a 2012-es államilag támogatott hallgatói létszámkeretet, illetve a felsőoktatási intézmények finanszírozását- írja a hirszerzo.hu.

Edupress | 2012. január 6.
|  

Az állam a tavalyi 53 500 helyett 33 927 hallgató felsőoktatási tanulmányait állja száz százalékban. A nyilvánosságra hozott keretszámokból kiderült: a jogi szakok keretszáma nyolcadára, a gazdasági szakoké csaknem huszadára csökken.

„Mindenki bejuthat a felsőoktatásba, aki legalább 240 pontot ér el a felvételin. Erről a megelőző oktatásirányítás döntött, ezzel pedig a jelenlegi kormányzat is egyetért. A bejutás így magasabb színvonalat, több tudást és felkészültséget igényel” – mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a kormányszóvivői tájékoztatón.

Az alapképzésben 33 927, mesterképzésben 19 600 államilag finanszírozott hely mellett 15 500 fő lehet részösztöndíjas. Aki egyik kategóriába sem kerül be, igénybe veheti a Diákhitel 2. lehetőséget, amely segítségével akár 600 ezer forint diákhitelt is igényelhet félévente, ennek jelentős részét azonban kizárólag a költségtérítés és az önköltség kifizetésére fordíthatná – olvasható az eduline.hu-n. A jelenlegi, elsősorban a megélhetési költségekre fordítható diákhitel is megmarad, ezt finanszírozási formától függetlenül bárki felveheti. A részösztöndíjas, költségtérítéses és önköltséges hallgatók havi 40 ezer forintnyi szabad felhasználású kölcsönt kaphatnak, emellett azonban. Kötött felhasználású diákhitel is igényelhető – szemeszterenként annyi, amennyibe a képzés kerül, havonta maximum 80 ezer forintot (kivétel az orvosi, fogorvosi, gyógyszerészeti és művészeti szakokon tanulók, akik ennél jóval magasabb költségtérítést fizetnek.)

A keretszámokkal kapcsolatban Giró-Száz András kormányszóvíviő elmondta: a keretszámok meghatározásánál prioritás volt, hogy korszerű, versenyképes, tudásalapú felsőoktatást hozznanak létre, ehhez pedig figyelembe vették a nemzetgazdasági és munkaerő-piaci igényeket is. Továbbra is kiemelt célnak tartják, hogy növekedjen a természettudományos és a műszaki szakokról kikerülők aránya.

Ehhez mérten a műszaki alapképzés tavalyi 9 800-as keretszámához képest 8 000 állami ösztöndíjas, valamint 7 600 részösztöndíjas helyet hirdettek, azaz összesen 15 600 hallgatót vesznek fel államilag támogatott formában. A természettudományos alapszakokra szintén többen juthatnak be: tavaly 5 200 fő, idén 4 000 ösztöndíjas és 3 150 részösztöndíjas kap lehetőséget. A jogi osztatlan képzés azonban jelentősen csökken: a tavalyi 800 helyhez képest idén 100 állami ösztöndíjas hallgató kezdheti el a szakot, a gazdaságtudományi alapképzésben pedig a tavalyi 4 900 után 250 hallgató vehet részt. Az agrár és az orvosi-egészségtudományi képzés keretszámai körülbelül azonosak a tavalyi számokkal, viszont a művészeti képzésben csaknem kétszázzal növelték a felvehető hallgatók számát.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X