nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @arafuraferi: 21 Hát bizony, az írott források, és képek, néha(?) becsapják az embert..
  2022. 12. 05, 20:36  Álszölkup garázdálkodik a Wikipédián
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mi az a kókonya?

A húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó népszokásokkal és hagyományokkal, köztük a birkatombolával, vagy a kókonyakészítéssel ismerkedhetnek meg azok, akik hétvégén a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumba látogatnak.

MTI | 2012. április 7.
|  

A Skanzen négy tájegységének szinte valamennyi portáján és közösségi terein zajlanak vasárnap és hétfőn a húsvéthoz kötődő események, ahol az ország különböző tájainak népszokásait ismerhetik meg a látogatók hiteles, autentikus környezetben – mondta el az MTI-nek Kecskés Noémi sajtóreferens.

Az idei húsvét különlegességei a birkatombola és a sokszínű mesterségbemutatók, ahol a csuhé-, gyékény-, kosárfonás és a fafaragás mesterségét a Népművészet Mesterei cím birtokosaitól lehet ellesni és megtanulni.

A húsvét egyik legfontosabb kellékéhez, az újjászületést szimbolizáló tojáshoz számos szokás kapcsolódik, így a programok között a „tikmony” is főszerepet kap. A vendégeket húsvéti tojáskereső labirintus várja, ahol megmutathatják rátermettségüket, hiszen egy tojástérkép segítségével kell megkeresniük a jól elrejtett papírból készült hímes tojásokat, amelyek hátoldalán találják a feladatokat. Az állomásokon sorra haladva a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó játékos feladatokat kell megoldaniuk – sorolta az ünnepi kínálatot Kecskés Noémi.

A számos ügyességi népi játék közül a Magyarországon sok helyen ismeretes tojásgurítás is kipróbálható, a főtéren óriási tojást díszíthetnek ki a látogatók közösen, de megtanulhatják a karcolás, berzselés és írókázás technikáját is. Az érdeklődőknek a megszokott tárlatvezetések során most meg kell találniuk az enteriőrbe elhelyezett „kakukktojást” – hívta fel a figyelmet a sajtóreferens.

Húsvéti tojás
Húsvéti tojás
(Forrás: Wikimedia Commons / Tszilvia)

A jellegzetes húsvéti ételek közül ez alkalommal a bárány és a kókonya kerül a középpontba, utóbbiról megtudható, hogy nemcsak a húsvéti megszentelt sonka levében főtt tojást jelenti, de egy jellegzetes moldvai, húsvétra sütött, túróval és tojással töltött étel is.

A fesztiválszínpadon egymást váltják a népzenei produkciók és a gyermekeket szórakoztató előadások, és megtekinthető még az Erdély virágai, A vasút fénykora és a halasi csipkét bemutató kiállítás. A Skanzen templomaiban, hétfőn a hívek ételszenteléssel egybekötött római katolikus szentmisén és úrvacsorával egybekötött református istentiszteleten is részt vehetnek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X