nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tigrises nemmosoly és sör
Hrabal-szótár

Tavaly jelent meg Bohumil Hrabal írói nyelvének szótára. A Számítógépes nyelvészet című blog részletesen is bemutatja a magyar olvasók számára.

nyest.hu | 2010. november 17.
|  

Az írói szótár kizárólag a Hrabal szépirodalmi műveiben előforduló szavakat tartalmazza. Ha egy műnek több kiadása is létezett, az utolsó, véglegesnek tekinthető változatot vették figyelembe. Hrabalnál előfordul, hogy ugyanaz a szövegrészlet több művében is megjelenik: ilyen a szövegek 7,5%-a! A statisztikákban jelezték, amikor egyes szavak gyakoriságát ez is befolyásolta.

A szótár nem magyarázza a jelentéseket, hanem lényegében gyakorisági szótár, azaz azt mutatja, mely szavak milyen gyakran fordulnak elő a szövegekben. A gyakoriságot a szótár különböző műfajokra bontva is mutatja. A legérdekesebb persze az, hogy mik a Hrabal által leggyakrabban, illetve legritkábban használt szavak.

A gyakoriság sem abszolút mértékben érdekes, hanem abból a szempontból, hogy a cseh nyelvben való átlagos gyakoriságához viszonyítva mely szavak felülreprezentáltak. (Az átlagos gyakorisági adatokat sokkal nagyobb, különböző szerzők különböző műfajú – nem kizárólag szépirodalmi – írásai alapján állapítják meg.) Hrabal írásaiban felülreprezentáltak a úr, kéz, ember, szem, év, nap, fej, idő, ablak és – nem meglepő módon – a sör szavak.

A szótárnak külön hapaxrésze van. (Hapaxnak hívják azokat a szavakat, melyek egy  szövegkorpuszban csak egyszer fordulnak elő.) Ezek egy része olyan, mely csak véletlenül fordul elő éppen egyszer Hrabal szövegeiben (aritmetika, nikotin), ezeknél érdekesebbek azok, melyek az író saját szóalkotásai (neusměv 'nemmosoly', tygrovatý 'tigrises').

További részletek a Számítógépes nyelvészet posztjában olvashatók.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X