nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Homérosz madarai

A madarak az Iliászban a harcosok és uralkodók döntéshozatalát könnyítették meg – erre a következtetésre jutott a Göteborgi Egyetem PhD-hallgatója, aki doktori értekezésében Homérosz Kr.e. 700 körül íródott művében elemezte a harmincöt, madarakkal kapcsolatos jelenetet.

MTI | 2012. február 19.
|  

Az Iliászban az istenek madarak képében jelennek meg vagy madarak segítségével juttatják el az embereknek szánt üzeneteiket. Az emberek a madarakat az istenek által küldött jelnek tekintették, vagyis nagyon fontos közvetítői szerepet tulajdonítottak nekik - olvasható a Past Horizons című hírportálon.

„A madarak nagyon gyakran veszélyes harci helyzetekben vagy rizikós utazások előtt jelennek meg. Az ilyen szituációkban felbukkanó madarakat az istenek által küldött pozitív üzenetnek tekintették az Iliász szereplői. Ez megacélozta a harcosokat, egyben megkönnyebbülést jelentett számukra, hogy a maguk oldalán tudhatták az isteneket” – hangsúlyozta Karin Johansson, a doktori értekezés szerzője.

Karin Johansson azonosította az Iliászban szereplő madarakat, bemutatva, hogy Homérosz gondosan megválogatta, mely szituációban melyik faj képviselőjét szerepeltesse. A leggyakrabban a vándorsólyom (Falco peregrinus), a szirti galamb (Columba livia), valamint a szirti sas (Aquila chrysaetos) szerepel. Fel-feltűnik a napjainkban oly ritka szakállas saskeselyű (Gypaetus barbatus) is.

„Nagyon fontos azonosítani a madarakat, megfigyelni viselkedésüket és jellemzőiket, mivel specifikus információk hordozói. Amennyiben mellőzzük ezeket a részleteket, Homérosz üzeneteinek fontos elemei is elvesznek” – magyarázta Karin Johansson.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 scasc 2012. február 20. 09:59

@Fejes László (nyest.hu): Én is így értettem, és azon kételkedem (de a szakirodalom ismerete nélkül), hogy ez új gondolat lenne, hogy ez a "felfedezés" új lenne. De mivel valójában jóllehet "alaptalan" a kétségem, lezártam, nem várok választ, csak értelmetlen filózás lenne folytatni ezt.

3 Fejes László (nyest.hu) 2012. február 19. 20:10

@scasc: Én úgy értelmeztem, hogy az Iliászban nincs szó explicite madárjóslásról, csak időnként leírások a madarakról, viszont azt most fedezték fel, hogy ezek a leírások burkolt jóslatleírásként értendők...

2 petercs 2012. február 19. 17:05

A germánoknál is léteznek segítő madarak, Óðinn segítői Hugi (Elme) és Munnin (Emlékezet) névre hallgató hollók.

1 scasc 2012. február 19. 13:17

Nem vagyok ókortudós, de nagyon meglepne, ha ezt már nem vizsgálta volna valaki... pláne, hogy a madarak "isteni jel" volta közismert: a rómaiak is a madarak röptéből jósoltak....

Információ
X