nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
 • mederi: @szigetva: Az ezer évvel ezelőtti tévedés a "gy" hang írását illetően nem éppen mulandó, r...
  2023. 02. 03, 18:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Szerintem ilyen típusú vizsgálatoknál abszolút tényekről nyilván nem lehet szó,...
  2023. 02. 02, 08:31  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Csak ez lehetetlen, ha valaki a tényeknek nincs birokában.
  2023. 02. 01, 11:49  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hollandiában legalizálnák a fájlcserét és megadóztatnák

Egyáltalán nem biztos, hogy jelenlegi formájában életképes a megoldás, de az biztató, hogy az alkotói oldalon is felmerülnek alternatív javaslatok.

IT café, Dajkó Pál | 2010. november 27.
|  

Két befolyásos holland művészeti szakszervezet a helyi fogyasztóvédelmi képviselő támogatásával egy olyan javaslatot nyújtott be a kormányzatnak, melyben a fájlcsere legalizálását kérik – számolt be cikkében az ügyről a TorrentFreak.

A kezdeményezők egy Magyarországon már ismerős megoldást javasolnak – igaz, jelentős különbséggel, ugyanis pontosan azt kérik, amit a magyar fórumokon már jó ideje emlegetnek: vagy tiltás, vagy illeték. A holland szervezetek tisztázni szeretnék a helyzetet: legyen teljesen szabad a fájlcsere, de hogy az alkotók és az ipar ne járjanak rosszul, terheljék meg különadóval a lejátszásra és felvételre alkalmas eszközöket, illetve vessenek ki egy bizonyos mértékű, a tartalom-előállítóknak visszaosztandó adót az internet-előfizetésekre is.

A holland helyzet annyiban is hasonló a magyarhoz, hogy a filmek, zenék személyes használatra történő letöltése ugyanúgy szabad, mint nálunk, ám a kormányzat szeretné ezt a helyzetet megváltoztatni. A most felszólalók a szigorítást rossz ötletnek tartják, ezért álltak elő javaslatukkal. Sajtóközleményük szerint egy olyan megoldást kell találni, mely egyrészt biztosítja az internetes fogyasztók szabadságát, ugyanakkor tiszteletben tartja az alkotók jogát saját műveikhez.

A tervezett változtatás szerint lemondanának az üres CD-k és DVD-k után fizetendő illetékről (ezek a hordozók egyébként is kiszorulóban vannak a piacról a mobil eszközök térnyerése miatt), az új illetéket a lejátszó és felvevő eszközökre (mobiltelefonok, MP3-lejátszók és televíziók) vetnék ki. Elképzelésük szerint eszközönként körülbelül 5 eurót számítanának fel, a begyűlt pénzt pedig a jogtulajdonosok kapnák meg (mivel más szabályozás alá esnek, a játékok, a szoftverek és a könyvek jogtulajdonosai nem részesülnének ebből).

A beterjesztők úgy vélik, a fájlmegosztásnak nem lehet útját állni, a jövőben még elterjedtebb lesz, ezért egyetlen megoldás van arra, hogy az alkotók jövedelemhez jussanak: építsenek be illetéket az előfizetésekbe, de úgy, hogy akkor nem büntetik, nem korlátozzák a fájlmegosztást. Ugyanakkor a kereskedelmi jellegű tevékenység – amikor valaki jövedelemszerzés céljából folyamodik ehhez a módszerhez – továbbra is büntetendő maradna, csakis a személyes használatot legalizálnák.

Az elosztó rendszer részletei még nincsenek kidolgozva, de a javaslat mégis igen fontos, mivel közvetlenül a tartalom-előállítóktól, a művészektől érkezett. Természetesen kétségek is merülnek fel, mivel egy ilyen általános illetékkiszabás (akár az eszközökre, akár a netelőfizetésre nézünk) azokat is sújtja, akik egyébként nem használják a fájlmegosztókat, nem töltenek le ily módon jogvédett tartalmakat, vagyis ők is fizetnének a letöltők tevékenysége után. Arról nem is beszélve, hogy ha elindulna egy ilyen legalizálási folyamat, az életveszélyes, akár végzetes is lehet az olyan online áruházak számára, mint amilyen például az Apple-é.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X