nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hogy kerül Mikszáth Indiába?

Kairótól Prágáig, Brüsszeltől Újdelhiig – a magyar kultúra napját kiváló művészekkel ünnepelhetik magyarok és nem magyarok január 22-én.

MTI | 2010. január 21.
|  

Kiállításokkal, koncertekkel, irodalmi estékkel ünneplik világszerte a magyar kultúra napját a magyar kulturális intézetekben.

Brüsszelben Szalai Antal hegedűművész és Balog József zongoraművész Dohnányi, Bartók és Prokofjev műveiből ad koncertet. Pozsonyban Berecz András ének- és mesemondó előadói estjével ünnepelnek. A Római Magyar Akadémián Ada Bracchi és Giuseppe Magliocca ad koncertet, estjükön többek között Liszt Ferenc és Kókai Rezső művei szerepelnek.

A Prágai Magyar Kulturális Intézetben a Budapest Saxophon Quartet hangversenyezik és fotókiállítást is nyitnak Misetics Mátyás munkáiból. A 20 éves születésnapját ünneplő Stuttgarti Magyar Intézetben megnyitják A rendszerváltás 20 éve című tárlatot, majd a Lamm Dávid Trió muzsikál.

Három fotókiállítás nyílik a Bukaresti Magyar Kulturális Intézetben: az André Kertész-ösztöndíjasok munkái mellett a világban élő magyar és román fotográfusok képeiből és Tóth István, a Romániai Fotóművészek Szövetsége elnökének alkotásaiból látható tárlat.

A Párizsi Magyar Intézetben Szabó Eszter képzőművész akvarelljeiből és videomunkáiból valamint Péter Ildikó André Kertész ösztöndíjas fotográfus munkáiból nyílik kiállítás.

Helsinkiben Kismartoni Marcell grafikusművész Európa elrablása című grafikai sorozatát állítják ki. A műveket a grafikus európai utazásai ihlették. Tallinnban Hegedűs Dóra Film Noir című fotókiállítása látható, míg a Szófiai Magyar Kulturális Intézetben A természet pillanatai című magyar természetfotó tárlatot nyitják meg.

A Kairói Kulturális Tanácsosi Hivatalban Szajed Atua festőművész Colours from Egypt című kiállítása nyílik, utána a Szamárköhögés című magyar filmet vetítik. Varsóban Jancsó Miklós Magyar rapszódia című filmjét mutatják be, ezzel indul az intézet Jancsó-sorozata. A bevezető előadást Marek Kotowski filmkritikus tartja.

A Moszkvai Magyar Kulturális Intézetben Kölcsey Ferenc a Himnusz, a Vanitatum Vanitas és a Huszt című verseinek újrafordításáról tart előadást a fordító, Jurij Guszev, aki Darja Anyiszimovával beszélget majd Madách Az ember tragédiája című művének már elkészült újrafordításáról. Anna Cukanova zenetörténész a himnusz zenei műfajáról értekezik, majd Rumjancev zongoraművész Liszt műveket játszik.

A Londoni Magyar Kulturális Központban Szerb Antalra emlékeznek. Levetítik az Utas és Holdvilág című filmet, majd a műről Len Rix, a Szerb Antal-könyvek angol fordítója beszélget Nicholas Lezarddal, a Guardian című lap könyvkritikusával.

Újdelhiben Mikszáth Kálmán irodalmi estet rendeznek. Köves Margit, a delhi egyetem magyar lektora beszél az író munkásságáról, majd Mikszáth műveinek hindi fordítója, Indu Mazaldan olvas fel fordításaiból.

Esterházy Péter író és Dés László zenész négy erdélyi városban tart előadóestet a sepsiszentgyörgyi magyar kulturális koordinációs központ és a megyei könyvtár közös szervezésében. Marosvásárhelyen, Csíkszeredán, Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön lépnek a közönség elé.

Információ
X