nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Helyesírási hibákért kért elnézést a brit kormányfő

Tele volt elírással az a részvétnyilvánító levél, amit Brown egy elesett katona családjának írt.

MTI | 2009. november 10.
|  

Helyesírási hibáktól és elírásoktól hemzsegő részvétnyilvánító levél miatt kért elnézést az Afganisztánban legutóbb meghalt brit katonák egyikének édesanyjától hétfőn Gordon Brown brit kormányfő.

A húszéves Jamie Janes a múlt hónapban vesztette életét egy pokolgép robbanásában. Az ilyen tragikus események után Brown a hagyományoknak megfelelően mindig személyes, kézzel írott levélben fejezi ki együttérzését az elesett katona családjának, és most is így tett.

Jacqui Janes, Jamie édesanyja azonban a The Sun – a legnagyobb brit bulvárlap – hétfői beszámolója szerint „undorral vágta a sarokba” a kormányfő levelét, amelyben már a megszólítás is el volt írva: Brown „Kedves Mrs. James”–nek címezte vigasztalónak szánt szavait.

Ezen kívül is volt még a részvétnyilvánító üzenetben vagy kéttucatnyi helyesírási hiba, betűtévesztés és elírás. A miniszterelnök egy helyütt jól láthatóan még az áldozat keresztnevével is küszködött: a „Jamie” szó meglehetősen kuszán, bizonytalan, átjavított végződéssel szerepel a levélben, amely általában is olyan rossz kézírással íródott, hogy helyenként alig olvasható.

Az édesanya „sebtében odafirkált, szégyenteljes inzultusnak” minősítette Brown levelét.

A The Sun által ismertetett esetből azonnal országos ügy lett, amellyel a brit tévé- és rádióállomások első helyen foglalkoztak hétfői hírműsoraikban.

A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal hétfő délután közölte: Gordon Brown személyesen telefonált a gyászoló anyának, és elnézést kért tőle a levélben elkövetett hibákért, különösen az elesett katona nevének elírásáért.

A BBC által megszólaltatott szakértők szerint ugyanakkor nem feltétlenül hanyagság az oka a kusza miniszterelnöki levélnek. Brownról köztudomású, hogy egy ifjúkori rögbibaleset óta fél szemére világtalan, és – nemrégiben félig-meddig megerősített – sajtóértesülések szerint másik szeme sem tökéletes.

Hétfői tájékoztatóján – diplomáciai nyelvezetbe csomagolva – Brown szóvivője is utalt erre, mondván: a kormányfő kézírása „bizonyos mértékig egyedülálló”.

A miniszterelnök azonban a Downing Street szerint nagy súlyt fektet arra, hogy mindig személyesen írjon a hadszíntereken elesett katonák gyászoló hozzátartozóinak.

Brownnak és elődjének, Tony Blairnek összesen több mint négyszáz ilyen szomorú levelet kellett már írnia. Az idén áprilisban lezárult iraki brit hadműveletek során 179, a jelenleg is zajló afganisztáni háborúban 232 brit katona esett el.

Információ
X