nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Szerintem ilyen típusú vizsgálatoknál abszolút tényekről nyilván nem lehet szó,...
  2023. 02. 02, 08:31  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Csak ez lehetetlen, ha valaki a tényeknek nincs birokában.
  2023. 02. 01, 11:49  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Külön külön a tudományágak gondolom kevésbé hatékonyak, mint ha összeegyeztetve...
  2023. 02. 01, 11:42  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: A Pángea 175 mó éve bomlott fel. De tök mindegy, nem hogy 60 mó évre nem látunk v...
  2023. 01. 31, 09:33  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Haldoklik az angol helyesírás

A hagyományos angol helyesírást néhány évtizeden belül megölheti az internet – állítja a híres brit nyelvész, David Crystal.

nyest.hu | 2010. január 7.
|  

Thx, c u 2moro: akik valamennyire tudnak angolul, bizonyára sejtik, mit jelenthet ez a mondat. Akik viszont nem, azoknak eláruljuk: a rejtjelesnek tűnő rövid üzenet a thanks, see you tomorrow (azaz köszi, viszlát holnap) interneten használatos, rövidített megfelelője.

A blogok és chat szobák térhódítása révén évszázadok óta először fordul elő, hogy a szövegek szerkesztés és ellenőrzés nélkül kerülnek nyilvánosságra – emelte ki David Crystal, a Walesi Egyetem professzora egy nemrégiben megtartott nyelvészeti konferencián. Ez pedig oda vezet, hogy a hagyományostól eltérő írásmód szép lassan elfogadottá és közhasználatúvá válik.

Az eredmény: a jövő angol csemetéi már magától értetődőnek tarthatják a fenti mondatban szereplő egyszerűsített, fonetikusan írt szavakat. Mi több, számos olyan rövidítés is közszájon (illetve klaviatúrán) forog, aminek semmi köze a szó jelentéséhez vagy akár kiejtéséhez. „Amit ma helyesírási hibának látsz, 50 év múlva teljesen általános lehet” – vázolja a jövőt a több kötet szerzőjeként ismert nyelvészprofesszor a theage.com.au oldalon.

A szakembertől azonban távol áll a kétségbeesés. Sőt egészen természetesnek fogadja el a folyamatot, emlékeztetve arra, hogy a ma elfogadott helyesírást csak a 18. században egységesítették. „Tudom, hogy szavaimban sokan az ördög hangját fedezik fel, de ne feledjük: Shakespeare idejében is többé-kevésbé úgy beszéltek az emberek, ahogyan kedvük tartotta” – vallja Crystal, aki mindazonáltal fontosnak tartja, hogy az iskolákban továbbra is a hagyományos helyesírást oktassák.

Információ
X