nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ha szerda, akkor szemantikus ujjlenyomatolás!

Az agy megismerő folyamatainak modellezése: szemantikus ujjlenyomatolás – azaz újra meetup!

nyest.hu | 2015. május 19.
|  

Ha új, izgalmas kutatásokról szeretne hallani, akkor ki ne hagyja a Budapest NLP Meetup szezonzáró előadását május 20-án szerdán este hatkor!

A cortical.io cég új, innovatív megoldást kínál a természetes nyelvi szövegek elemzésére. Az új technológia az agy megismerő folyamatait igyekszik modellezni. A módszer a modellszemantikus ujjlenyomatolás (semantic fingerprinting) név alatt fut és több különlegessége is van:

A Retina névre hallgató eszközzel képesek minden szóhoz egyedi, ujjlenyomatnak nevezett információcsomagot rendelni, méghozzá úgy, hogy a kódolásban a szó kontextusbeli jelentése is hozzárendelésre kerül. Ez már önmagában is nagyon ígéretesen hangzik, hiszen minden számítógépes nyelvfeldolgozásban vagy nyelvészetben valamennyire is járatos személy tudja, hogy a kontextus mekkora kalamajkát tud okozni.

Ezt a figyelemreméltó folyamatot állítólag egy, a szavak hasonlóságán alapuló új mesterséges intelligenciával valósítják meg, ami szemantikai (azaz jelentéstani) „kötéseket” hoz létre az egymást különböző mértékben átfedő ujjlenyomatok közt.

Az új rendszer egy másik kecsegtető tulajdonsága pedig az, hogy strukturálatlan szövegeket is képes viszonylag szerény számítási kapacitás mellett feldolgozni – ami azért csodálatos, mert így gyorsan és egyszerűen hatalmas mennyiségű szöveget dolgozhatunk fel.

Hogy mindez pontosan mit is jelent, azt május 20-án, szerdán hat órakor magától Francisco Webbertől, az acortical.io társalapítójától tudhatjuk meg, aki a szezonzáró rendezvény előadója lesz (emiatt a meetup nyelve is angol lesz).

Aki nem tud várni szerda estig, az a cortical.io honlapján talál még néhány előzetes érdekességet

A meetup természetesen ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Regisztrálni pedig erre a linkre kattintva lehet.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Kincse Sz. Örs 2015. május 19. 22:37

@zoltanvarju: Köszönjük, javítottuk!

1 zoltanvarju 2015. május 19. 17:57

A regisztrációs link sajnos rossz, itt lehet regelni www.meetup.com/Hungarian-nlp/events/221074441/

Információ
X