nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Gondolkodó hálózatok és mérhető nagymamák

Ismét találka! A tudományok rajongóit két nagyszerű előadás várja csütörtökön.

nyest.hu | 2013. február 27.
|  

Ismét izgalmas előadásokkal várja az érdeklődőket az NLP Meetup, azaz a számítógépes nyelvészeti találka február 28-án.

A Colabs-ben este hat órakor kezdődő esemény egyik vendége a Közép-Európai Egyetem kutatója Chrisopher Heintz lesz.

Mérhető nagymamák

Közhely, hogy az internet, a közösségi portálok használata teljesen általánossá vált: a nagymamától az iskolás gyerekig mindenki szinte napi szinten használja ezeket az új infokommunikációs technológiákat – felmerül hát a kérdés, mennyire alkalmas a közösségi média, az új technológia arra, hogy vizsgálatával érvényes társadalomtudományi következtetéseket vonjunk le?

Heintz véleménye szerint a szociális jelenségek voltaképpen számos személyen át terjedő, alkalomszerű kognitív láncolatok. Ezek a láncolatok nem csupán személyeken „ívelnek át”, de olyan konkrét dolgokat is érintenek, mint például az infokommunikációs eszközök.

A társadalomtudósok gyakran vizsgálják az új technológiák által létrehozott gyakorlatokat és közösségeket, azonban Heintz szerint az alkalomszerű kognitív láncolatok vizsgálata különösen alkalmas lehet arra, hogy átfogóbb képet kapjunk az infokommunikációs eszközök szerepéről a szociális jelenségek kialakulásában.

Álláspontját három példával támasztja alá csütörtök este: a keresők segítségével gyűjtött releváns információk célzott kiválasztásával; a kortárs pénzügyi folyamatok egyes informatikai vetületeivel; és egy, a közelmúltban történt és a közösségi média használatával kialakult felkelés elemzésével.

Asszociatív hálózat

A másik előadó az Óbudai Egyetem diákja, Lehóczky Zoltán, aki az utóbbi évek egyik izgalmas projektjéről, az Associativy-ről beszél majd. Az Associativy-nek természetesen van köze az asszociációhoz: a projekt célja egy nyílt webes platform létrehozása, ami végül olyan tudásbázisok alapja lehet majd, amelyeket asszociatív kapcsolatok révén lehet összerendezni. Az Associativy-ben összegyűlő tudást egy gráfban jelenítik meg. A gráf tudáselemek hálózata, ahol a csomópontok tudásdarabkák, a köztük található ívek pedig asszociatív kapcsolatok.

És a sci-fihez nem szokottak kedvéért: a projekt bevallott célja egy olyan rendszer létrehozása, amely hasonlóan szervezve tárolja az információkat, mint az emberi agy, és amit „megkérhetünk”, hogy „gondolkodjon” ezekkel a kapcsolatokkal.

A szervezők minden érdeklődőt szívesen látnak, annyit kérnek csak, hogy előzetesen regisztráljanak az esemény oldalán. Az előadások angol nyelven zajlanak, tolmácsot a rendezők nem biztosítanak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X