nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Német bloggerek
Goethe és Schiller webes naplója

Kövesse Ön is a felvilágosodás két német óriásának levelezését saját blogjukon, „valós” időben! Elindult a „World Wide Weimar”.

MTI | 2009. június 30.
|  

Természetesen senki sem várhatja, hogy a német felvilágosodás két legendás képviselője válaszoljon az esetleges kommentekre – híres levelezésüket azonban most bloggá alakította egy német újságíró, germanista, aki mellesleg az informatikához is ért.

Giesbert Damaschke a www.briefwechsel-schiller-goethe.de oldalon kezdte el publikálni Goethe és Schiller levelezését, méghozzá „valós időben”, pontosan 215 évvel később. Schiller 1794. június 13-án küldte el első levelét költőtársának, így az 2009. június 13-án került fel a blogra. Goethe válasza június 24-én érkezett meg. A következő levél július 25-re várható. Nem mondható, hogy ez a tempó megfelel az internet ultragyors száguldásának, de talán éppen ez a várakozási idő adja a blog egyik izgalmát.

A „World Wide Weimar”, ahogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung írta róla, hamar meghódította a német blogoszférát, és ez magát Damaschkét is meglepte. „Azt hittem, hogy meglehetősen abszurd ötlet, és ehhez képest jól fogadták. Kíváncsi vagyok, hogyan reagálnak a levelekre az olvasók, kialakul-e vita közöttük” – nyilatkozta.

Az „abszurd ötlet” nem Damaschke első irodalmi internetes kísérlete. Már korábban is levelezőlistát működtetett Arno Schmidt, Karl Krauss és Karl May munkásságáról. Mindeddig technikai problémák miatt nem tudta megoldani Goethe-Schiller tervét, de a fejlődés segítségére sietett. Ma már kész az az adatbankja, amelyből 2010 márciusáig automatikusan kerülhetnek fel a világhálóra az eddig összegyűjtött levelek.

Miről írt a két nagy író? Schiller első levelében azzal fordult a már költőfejedelemnek tekintett Goethéhez, hogy szeretne folyóiratot indítani Die Horen (A hórák) címen, és kérte Goethét, hogy csatlakozzon hozzá. Goethe igent mondott. Az igazán szoros barátság azonban csak néhány év múlva kezdett kialakulni közöttük és akkor pecsételődött meg végleg, amikor 1799-ben Schiller Weimarba, Goethe városába érkezett.

A blog „moderátora” úgy tervezi, hogy az 1794 és 1805 között írt 1011 levél 2020-ig kerül fel az oldalra. Azt mindenesetre kizárja, hogy más internetes médiumra, például a Twitterre tenné át őket, ahol az üzenetek hossza maximum 140 karakter lehet. „Túlságosan kicsi a terjedelem, hogy értelmes gondolatokat lehessen kifejezni rajta. Goethe és Schiller bloggerek maradnak” – szögezte le Damaschke.

Információ
X