nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Génlenyomat-azonosítás

A bűntény helyszínén elvégzett génvizsgálat nagyban segíthet a rendőröknek a gyanúsítottak körének gyors leszűkítésében.

MTI | 2012. december 1.
|  

Olyan hordozható laboratórium kifejlesztésén dolgozik a japán NEC cég, amely 25 perc alatt képes DNS-azonosítást végezni – írta az Aszahi Simbun japán napilap pénteken. A bőrönd méretű, 32 kilós szerkezet a vállalat tervei szerint 2014-ben kerülhet piacra tízmillió jenes – hozzávetőleg 26 millió forintos – áron.

A NEC és az országos rendőr-főkapitányság közös kutatásával készülő eszköz a várakozások szerint jelentős segítséget nyújthat a bűnüldözésben. Egy átlagos DNS-laboratóriumban jelenleg egy napot vesz igénybe az azonosítás elvégzése. Habár a hordozható szerkezet megbízhatósága nem éri el a rendes laboratóriumi szintet, és ezért annak eredményei nem használhatók bírósági bizonyítékként, a bűntény helyszínén elvégzett vizsgálat nagyban segíthet a rendőröknek a gyanúsítottak körének gyors leszűkítésében.

A gép prototípusával jelenleg 60 percet vesz igénybe egy DNS-vizsgálat elvégzése. A lap tudomása szerint a hordozható laboratórium nemcsak bűncselekmények és természeti katasztrófák halálos áldozatainak azonosítására, hanem mezőgazdasági termékek vizsgálatára is alkalmas lesz.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X