nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Filozófusok, pszichológusok és nyelvészek tanácskozása Budapesten

Nemzetközi hírű filozófusok, pszichológusok és nyelvészek tanácskozása kezdődött meg csütörtökön a budapesti Közép-európai Egyetemen (CEU).

MTI | 2009. augusztus 27.
|  

Az Európai Filozófiai és Pszichológiai Társaság 17. alkalommal megtartott éves konferenciáját Dare Baldwin pszichológus, az Oregon Egyetem kutatójának előadása nyitotta meg a CEU Nádor utcai épületében.
Baldwin, a korai nyelvelsajátítás egyik legjelentősebb kutatója előadásában arról számolt be, hogyan értik meg a csecsemők – akár már 3-5 hónapos kortól – mások cselekvéseit, és miképp segít ebben szüleik számukra eltúlzott gesztusokkal kísért bemutatója.

A CEU Filozófia Tanszéke és Kognitív Fejlődéslélektani Kutatóközpontja által szervezett négynapos konferencia célja a különböző tudományterületek – elsősorban a pszichológia, filozófia és nyelvészet – közötti együttműködés előmozdítása, a legfrissebb, még nem publikált nemzetközi tudományos kutatások bemutatása és megvitatása. Az eseményről kiadott sajtóközlemény szerint a témák között szerepel az emberi utánzás racionalitása, a vegetatív állapotú betegek tudatossága, valamint az észlelés és cselekvés elválasztása is.

Az előadók között olyan neves tudósok szerepelnek, mint Leonard Talmy amerikai nyelvész, a kognitív szemantika szaktekintélye, Giacomo Rizzolatti olasz idegkutató, a tükörneuronok Nobel-díj-várományos felfedezője, Alex Byrne, amerikai filozófus, az elmefilozófia, a metafizika és az ismeretelmélet kutatója, vagy Csibra Gergely és Gergely György, a CEU Kognitív Fejlődéslélektani Kutatóközpontjának vezetői, akik a csecsemők korai értelmi fejlődésével foglalkoznak.

Információ
X