nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Felhasználókkal fejlesztik a Google-kereső riválisát

Felhasználók segítségével készül a Google-rivális Blekko keresőmotor, amelynek találati listáját nem az automatikus számítógépes algoritmusok irányítják, hanem az oldal szerkesztői témakörök és kulcsszavak alapján rangsorolják.

MTI | 2010. november 3.
|  

A http://blekko.com címen elérhető alkalmazás lehetőséget kínál arra, hogy az automatizált szűrőket becsapó, kéretlen és gyakran a keresési feltételekkel köszönő viszonyban sem álló találatok ne jelenjenek meg.

Az oldal működése a Wikipedia online enciklopédia elvein alapul, azaz különböző rangú felhasználói csoportok szerkeszthetik a találatokat. Az eredmények a Google keresőjéhez hasonló listában láthatók, de a szerkesztők arra törekednek, hogy megjelenő hivatkozások között manipulált vagy szponzorált oldalak ne jelenjenek meg.

A Blekko listáiba az úgynevezett tartalomgyárak (Content Factory) oldalai sem kerülhetnek. Az ilyen oldalakon általában nincs használható tartalom, ezeknek csupán az a célja, hogy a honlapok nézettségi statisztikáját kattintásokkal növeljék.

Az új kereső fejlesztői szerint a találatok pontossága a felhasználók számának növekedésével lesz egyre pontosabb. A Blekko tartalomjegyzékében jelenleg 3 milliárd weboldal található, a világelső Google azonban egybilliónál, azaz ezermilliárd oldalnál is több hivatkozást ismer.

A Blekko - a Google-hoz hasonlóan - a működési költségeket a találatok mellett megjelenő reklámok bevételeiből kívánja fedezni.
A fejlesztésre eddig mintegy 24 millió dollárt (4,65 milliárd forintot) fordítottak a befektetők, akik között ott van az első népszerű internetes böngészőprogramot, a Netscape Navigatort fejlesztő Marc Andreessen is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X