nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Érdemes külföldi gyakornokot felvenni

Szélesebb a rálátása a piacra, keveset kell fizetni neki, és idegennyelv-tudása segíthet a külföldi partnerekkel való kapcsolattartásban.

IT-café | 2010. május 20.
|  

Az AIESEC nemzetközi diákszervezet Corvinus Egyetemen működő helyi bizottsága szerint számos előnye lehet a külföldi gyakornokon foglalkoztatásának az IT-szektorban.

A magyar gazdaság csaknem minden szektorát próbára tette a gazdasági válság, és ez alól az IT-szektor sem kivétel, ahol a foglalkoztatásból származó költségek különösen magasak. A kedvezőtlen helyzetben rengeteg kis- és középvállalkozás tevékenysége beszüntetésére kényszerült.

A recesszió hatására jelentősen visszaestek a megrendelések, a vállalatok nagy része a beruházások, fejlesztések költségein próbál spórolni – mondja Börtsök Zoltán, a ServerBank Kft. ügyvezetője. Nagy kockázatot jelent ezért állandó alkalmazottat felvenni a szektorban, hiszen nem biztos, hogy hosszú távon biztosított a folyamatos munkával való ellátása. Ezzel ellentétben egy gyakornokok foglalkoztatása kifizetődő, hiszen rövid távú (néhány hónaptól egy-másfél évig terjedő) alkalmazása miatt könnyebb vele előre tervezni. A gyakornok felvételét egy-egy nagyobb volumenű megrendelés beérkezéséhez, illetve projektekhez is lehet kötni.

Kérdésként merült fel, hogy egy nemzetközi gyakornok az IT milyen területein tudná megállni a helyét hazánkban. Börtsök Zoltán szerint elsősorban a szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalatok vennék hasznát egy külföldről érkező hallgatónak. A programnyelvek a világon mindenütt ugyanazok, így adott esetben egy gyakornok be tudna kapcsolódni a projektmunkába. Esetlegesen felmerülő probléma az idegen nyelv használata lehet, amely azonban a megfelelő területeken alkalmazva még előnyt is jelenthet, ilyen például a külföldi partnerekkel történő kapcsolattartás.

Egy másik kiemelt terület, ahol hasznosnak bizonyulhat egy gyakornok fogadása: az IT-tanácsadás. Egy külföldi fiatal tisztában van a nemzetközi lehetőségekkel, és szélesebb rálátással bír a cégek informatikai rendszereire, mint hazai társai. Mindemellett számos egyéb területen lehet foglalkoztatni, mint például online felület kialakítása (weboldal, webshop, IT-support oldal), valamint annak üzemeltetése, és minden olyan üzleti tevékenység, melyben a nemzetközi nézőpont vagy kvalitás előnyt jelenthet.

Az AIESEC Corvinus Egyetemi Helyi Bizottsága szeptemberben indított egy projektet, melynek célja az IT- és tanácsadó cégekkel való együttműködés a szervezet Nemzetközi Szakmai Gyakornoki Programján keresztül. A programról részletek a szervezet weboldalán olvashatók.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X