nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Gyász
Elhunyt Charles J. Fillmore

Életének 85. évében február 13-án elhunyt Charles J. Fillmore amerikai nyelvész.

nyest.hu | 2014. február 17.
|  

2014. február 13-án, hosszú betegség után, életének 85. évében elhunyt a híres amerikai nyelvész, Charles J. Fillmore – jelent meg a hír a Language Logon. Fillmore több magyar nyelvész mestere volt, többször is járt Magyarországon. A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének a honlapján a következő visszaemlékezés jelent meg:

Charles J. Fillmore (1929–2014), vagy ahogy mindenki ismerte, Chuck Fillmore, 1961-ben szerezte meg a doktorátusát a University of Michigan diákjaként, majd tíz év tanárkodás után a University of Ohión 1971-ben került University of California (Berkeley) Nyelvészeti Tanszékére, ahol haláláig tanított. Több mint 30 doktorandusz témavezetője volt, és közben a lexikális szemantika, az esetelmélet, majd a keretszemantika kidolgozásával alkotott maradandót a nyelvtudományban.

Charles J. Fillmore
Charles J. Fillmore
(Forrás: Language Log)

Magyarországra először 1968-ban látogatott, amikor Balatonszabadiban Types of Lexical Information (A lexikális információ típusai) címmel tartotta meg előadását. Az ebből készült tanulmányát később széles körben idézték. Mivel az 1970-es évektől kezdve a horvát-angol kontrasztív nyelvészeti munkálatok koordinátora volt, zágrábi látogatásait mindig összekapcsolta egy budapesti kiruccanással, évente néha többször is. Jó kapcsolatot tartott fenn az akkori fiatal nyelvészekkel.

Fillmore a későbbi években is sokszor járt Budapesten, mert európai útjait gyakran kiegészítette egy-egy budapesti látogatással. Munkásságának nyomai több területen találhatók meg a magyar nyelvészeti irodalomban (esetelmélet, az ige szemantikája, de utóbbi időben leginkább a keretszemantikai számítógépes munkák).

Forrás, további olvasnivaló

Az MTA Nyelvtudományi Intézetének közleménye

Ben Zimmer visszaemlékezése a Language Logon 

Charles J. Fillmore életrajza az angol nyelvű Wikipédián

Charles J. Fillmore egyetemi weblapja

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X