nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elhunyt a Micimackó rajzolója

96 éves korában elhunyt Fjodor Hitruk, az orosz Micimackó rajzolója.

MTI | 2012. december 4.
|  

„A Micimackóhoz 1969-ban láttunk hozzá. A Disney akkorra már elkészítette a sajátját. Még szerencse, hogy azt nem láttam, mert akkor nem kezdtem volna hozzá” – nyilatkozta Fjodor Hitruk évekkel ezelőtt egyik legnépszerűbb teremtményéről, a kissé furcsa, krumpli formájú mackóról.  Wolfgang Reitherman, a Disney stúdióban készült amerikai film rendezője és producere viszont – az orosz Rosszija 24 hírtelevízió összeállítása szerint – pont az orosz Micimackótól volt elragadtatva. Azt mondta: „Egy szót sem értek oroszul, de jobban tetszik ez a rajzfilm, mint a sajátom!” – kiáltott föl, amikor megnézte az orosz filmet. A televíziós megemlékezésből az is kiderült, hogy Fjodor Hitruk Micimackója technikai hiba következménye lett: a művész ugyanis összekeverte a láb és a kéz mozgásának fázisait, ezért mozgott kissé ügyetlenül a mackó.

Az orosz animációs film nagy öregje 1917-ben született Tver városában. 1931 és 1934 között Stuttgartban élt családjával, ahol a képzőművészeti iskolát elkezdte, majd Moszkvában folytatta tanulmányait. 1938-ban végezte el a grafikus iskolát.  1935-től próbálkozott, de csak 1937-ben vették fel a Szojuzmultfilmbe, a szovjet animációs filmstúdióba. A háború közbeszólt, így csak 1948-ban folytatta animátori pályáját a Szojuzmultfilmnél, ahol 1983-ig dolgozott. 1961-től rendezőként is.

102 animációs filmet készített, 200 figurát alkotott. Közöttük van Bonifác, a cirkuszi oroszlán, aki szabadságra utazott afrikai nagymamájához. Toptizska, a kedves medvebocs és a nyuszi barátságáról szóló 1964-ben készült rajzfilmje a velencei filmfesztiválon Bronz Oroszlán díjat kapott. 1974-ben Hitruk az Életet ajándékozok neked című filmje a rövidfilmek kategóriájában kapott díjat az 1975-ös Cannes-i filmfesztiválon.

A szovjet Micimackó egy szovjet bélyegen
A szovjet Micimackó egy szovjet bélyegen
(Forrás: Wikimedia Commons)
Fjodor Hitruk a Nemzetközi Animációs Filmszövetség (ASIFA) alelnöke volt 1980-1988 között. 1993-ban létrehozta a SAR filmstúdiót. A nyolcvanas évek közepén felhagyott az animációs filmek készítésével, és a tanításnak szentelte idejét, valamint létrehozta a nemzetközi animációs szótárt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X