nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @szigetva: Szerintem pl. a "kenyér" szó vonatkozásában (is) az egyes nyelvek hangváltozásá...
  2020. 12. 03, 07:25  Honnan jön a kenyér?
 • Szószóló: Úgy vélem, hogy egyszerű az összefüggés. Nem hiszek a véletlen egybecsengésekben, és TESze...
  2020. 12. 02, 22:42  Dob és dob
 • szigetva: @mederi: A vitánál az is nagyon fontos, hogy mindkét félnek legyenek ismeretei, ismerjen r...
  2020. 12. 02, 17:09  Honnan jön a kenyér?
 • mederi: cikk: " A kenyér szó biztos megfelelője csak az udmurtban van meg, ott ejtése kb. [kenyir]...
  2020. 12. 02, 16:58  Honnan jön a kenyér?
 • mederi: @Sarkel: 180 -Ha falusi gyerek lettél volna, biztosan többször is "megkenyt" volna "szüléd...
  2020. 12. 02, 16:34  Honnan jön a kenyér?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Életre kap Marokkó igazi nyelve, a berber

A berberek Marokkó népességének 60%-át teszi ki. Kultúrájuk mégis szétszórt, mivel nincs igazi írásbeliségük. Mostantól lesz.

nyest.hu | 2009. szeptember 11.
|  

Noha Marokkót először a berberek népesítették be, nyelvüket (amely számtalan változatot és dialektust ölel fel), történetüket és kultúrájukat csak szájhagyomány útján tudták megőrizni. Írásbeliségük ugyan van, de nem túl funkcionális. Nyelvüket egészen a legutóbbi időkig nem tanították az iskolában. Nem csoda, hogy sok köztük az írástudatlan – számol be róla a BBC.

A berbereket számos diszkrimináció éri analfabetizmusuk és társadalmi szervezetlenségük miatt – noha jóval többen vannak, mint az arabok. Az ország hivatalos nyelve ennek ellenére a (klasszikus, irodalmi) arab, amelyet a legtöbb berber nem vagy rosszul beszél, illetve ért, mégis ezen a nyelven kénytelen például a hivatalos ügyeit intézni.

A Királyi Berber Intézet – a berber nyelvi akadémia – most azonban új berber ábécé kidolgozásán fáradozik. A régi ugyanis tuareg sírköveken és emlékműveken maradt meg, és meglehetősen homályos és bonyolult. Az új írásrendszer részben ezeken a jeleken alapszik majd, és ezt fogják tanítani az iskolában. Azt remélik tőle, hogy egyesíti majd a különböző nyelvjárásokat beszélő berber népességet.

A berberek helyzete pedig fokozatosan javul. Már vannak berber nyelvű tévéadók és újságok, és az idén diplomázott az első berber anyanyelvű egyetemi hallgató – berber nyelvből. Egy hölgy, méghozzá.

Hogy a berber mennyire tud felzárkózni az arab mellé Marokkóban, nagyrészt a kormányzattól függ. A beszélők mindent megtesznek azért, hogy nyelvüket és ősi kultúrájukat egyaránt megőrizhessék és továbbadhassák.

Információ
X