nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Éles vita a nyelvtörvényről az Európai Parlamentben

Kisebbségi kérdésekről, azon belül a módosított szlovák államnyelvtörvényről is vitáztak egymással az európai parlamenti képviselők szerdán az EP brüsszeli plenáris ülésén, az egyperces felszólalások időkeretében.

MTI | 2009. október 8.
|  

Schöpflin György fideszes képviselő azt tette szóvá: Szlovákiában az állami szerveknél dolgozók megkapták az utasítást, hogy kizárólag szlovákul szólalhatnak meg.

Monika Benova szlovák szocialista képviselő ezzel szemben azt állította, hogy a módosított törvény semmilyen módon nem veszélyezteti a kisebbségi nyelvhasználatot.

Sergej Kozlík szlovák néppárti képviselő szerint azt, hogy a törvény megfelel az európai normáknak, megerősítette az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa és az EU többnyelvűségért felelős biztosa is.

Bauer Edit szlovákiai magyar néppárt képviselő vitába szállt Benovával, és azt hangsúlyozta, hogy a rosszindulatúan megfogalmazott törvény újabb bizonytalanságot teremt. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szlovák kulturális tárca egymástól eltérő magyarázatokat adott ki a törvény végrehajtását illetően, miközben munkáltatók olyan utasításokat adnak ki, hogy csak szlovákul lehet beszélni.

Tabajdi Csaba szocialista képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy mindeközben Szerbiában törvényt hoztak a kulturális autonómiáról, és annak alapján a kisebbségek megválaszthatják saját nemzeti tanácsukat. E költségvetési finanszírozású tanácsok maguk tarthatják fenn intézményeiket.

„Szerbia példával szolgálhat sok uniós ország számára, és nagyot lépett az európai integráció útján” – mondta Tabajdi.

Sógor Csaba romániai magyar néppárti képviselő azt szorgalmazta, hogy kisebbségi gondok ügyében az Európai Parlament „ne csak a tűzoltást vállalja, hanem a tűz megelőzését is”. Szerinte olyan kisebbségi kerettörvényt kell elfogadnia az EP-nek, amely garantálja a kisebbségek jogait.

Tőkés László romániai magyar néppárti képviselő egyfelől kijelentette, hogy Monika Benova valótlanságot állított a szlovák államnyevtörvénnyel kapcsolatban, másfelől szóvá tette, hogy immár öt esztendeje raboskodik a szerbiai Temerinben öt magyar fiatal, kocsmai verekedés következtében. Tíz-tizenöt évi büntetéssel sújtották őket, miközben mintegy háromszáz magyart vertek meg Szerbiában jogkövetkezmény nélkül – mondta. Kérte, hogy az Európai Parlament segítsen kiszabadítani a temerini bebörtönzötteket. Azt is javasolta, hogy tegyék az EU-csatlakozás feltételévé a diszkriminációmentes igazságszolgáltatás érvényesítését.

Információ
X