nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
El a kezekkel Schindler listájától!

Civakodás, és most már jogvita is folyik Oscar Schindler híres listájáról, amely segítségével több mint ezer zsidó menekülhetett meg a haláltól.

MTI | 2010. május 12.
|  

Egy argentin író bírósági úton akarja megakadályozni, hogy elárverezzék annak a híres listának egy példányát – szerinte az eredetit –, amellyel Oscar Schindler több mint ezer ember életét mentette meg a náci zsidóüldözés idején. Marta Erika Rosenberg, aki megírta Schindler özvegyének életrajzát, a múlt héten egy manhattani bíróságra beadott keresetében azt állította, hogy a 2001-ben elhunyt özvegy után rászállt a híres dokumentum, amelyből csak néhány másolatot őriznek múzeumokban és archívumokban. Az író bizonyítani akarja, hogy a kalapács alá szánt dokumentum az eredeti példány.

A listán 801 zsidó munkás neve szerepelt, akiket Schindler, a német üzletember azért alkalmazott, hogy ne vihessék el őket a náci koncentrációs táborokba. A dokumentumot 2,2 millió dollárért (475 millió forint) Gary Zimet árverezné el. A kereskedő azt állítja, hogy megbízója, az eladó – akit nem volt hajlandó megnevezni – Schindler könyvelőjének rokonaitól vásárolta meg a listát, tehát az özvegytől teljesen független forrásból jutott hozzá.

Rosenberg ügyvédje leszögezte, hogy ügyfelét nem anyagi érdekek vagy hírnévre törekvés motiválja, csupán a történelmi dokumentum megőrzése. Zimet ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az író követelése teljesen alaptalan. Mint mondta: „a lista vitathatatlanul autentikus, és neki semmi joga hozzá”.

A Schindler-történetet 1993-ban Steven Spielberg filmesítette meg. A produkció többek között elnyerte a legjobb film Oscar-díját is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X