nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egyszerűsített szoftver nagypapiknak és nagymamiknak

Új szoftverrel ösztönzik Nagy-Britanniában a 65 év felettieket a számítógép használatára.

MTI | 2009. november 11.
|  

A 65 év feletti korcsoportból több mint 6 millióan még egyszer sem vették igénybe az internetet Nagy-britanniában. Ennek az áldatlan állapotnak a megváltoztatására dobták piacra a SimplicITY, azaz az egyszerűségre keresztelt szoftvert.

A szoftver a számítógép leggyakrabban használt alkalmazási területeire irányítja a felhasználót. A képernyőn mindössze hat jól látható ikon található, amelyek például a levelezőrendszert, a csevegő programot vagy a böngészőt nyitják meg. A gép használatát a rendszerrel telepített 17 oktató videó is segíti.

A nyílt forráskódú Linux operációs rendszeren alapuló számítógépeket postai megrendelés alapján készítik, és két héten belül szállítják – olvasható a BBC hírportálján.

A rendszer lényege, hogy a Windowsnál megszokott bejelentkező képernyők és a különböző „rejtett” almenük helyett a fontosabb funkciók azonnal, jól elkülönített gombok formájában jelenjenek meg.

A rendszer lelkét jelentő szoftver a www.eldy.eu oldalról ingyen letölthető, így a már meglévő Windows vagy Linux alapú számítógépek is átalakíthatók az idősebbek számára.

A brit kormány felmérése szerint a világhálóhoz még nem csatlakozott idősek évente több száz fonttól esnek el azzal, hogy nem spórolhatnak az internetes vásárlásokkal, és lemaradnak a szolgáltatók, bankok online kedvezményeiről.

Információ
X