nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egyszerűsítenék a diplomák honosítását

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) azt szorgalmazza, hogy egyszerűsödjön, illetve bizonyos esetekben szűnjön meg a fiatalok külföldön szerzett tudományos fokozatainak magyarországi honosítása - közölte Stágel Bence, az IKSZ elnöke az MTI-vel.

MTI | 2010. november 24.
|  

Azt indítványozzák, hogy az Európai Gazdasági Térségben, illetve OECD tagállamban szerzett tudományos fokozatok esetében szűnjön meg, más országokban szerzett tudományos fokozat esetében pedig jelentősen egyszerűsödjön a honosítási eljárás – fejtette ki a KDNP ifjúsági szervezetének vezetője az új felsőoktatási törvény koncepciójának társadalmi konzultációja során megfogalmazott javaslatukat indokolva.

Kiemelte: a hazai tudomány nemzetközi versenyképességének javítása, és ezen belül a kiváló képességű fiatal magyar kutatók hazánkban való foglalkoztatásának, valamint külföldről való visszahívásának szükségessége alapvető prioritást kell élvezzen. A tudományos fokozatok, elsősorban a PhD fokozat honosításának egyszerűsítése jelenleg akár több évig is eltarthat, erősen bürokratizált, jelentős költséget okoz a fiatal oktatóknak, kutatóknak, és lehetetlenné teszi, hogy a külföldről hazatérni szándékozó fiatalok azonnal, képzettségüknek megfelelő beosztásban kezdhessék el tudományos munkájukat.

A PhD fokozat honosítási eljárásának jelenlegi elhúzódása elzárja a fiatal tudósjelölteket a legtöbb hazai kutatási pályázatban való részvételtől is, ami azonban elengedhetetlen jövőjük megalapozásához – mondta.

A honosítási eljárás egyszerűsítése, illetve eltörlése a külföldön tudományos fokozatot szerzett fiatal kutatók itthoni munkavállalását és sikeres beilleszkedését segítené, időt és pénzt spórolna meg a hazatérni szándékozók számára, morális elismerést jelentene a külföldön tanuló kutató fiataloknak, elősegítené a szellemi munkaerő szabad mozgását, javítaná hazánk nemzetközi versenyképességét, és csökkentené a bürokráciát – emelte ki a kereszténydemokrata politikus.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X