nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egyetlen rendelet 700 nyelv kihalásához vezethet

Pápua Új-Guinea kormánya nemrég bejelentette, hogy tizedik osztályig kötelezővé és ingyenessé tennék az oktatást az országban. Az oktatás nyelve az angol lenne. Ez a döntés az ország szinte összes (legalább 700) helyi nyelvét veszélyezteti.

nyest.hu | 2011. szeptember 28.
|  

Sok más országgal ellentétben Pápua Új-Guinea eddig különösen sikeres volt a helyi kultúra változatosságának megőrzésében. Az országban legalább 700 különböző és többnyire kis nyelvet beszélnek, ami a világ nyelveinek 10-12 százalékát jelenti. Bár az angol is hivatalos nyelv az országban, Pápua igazán példamutatóan járt el akkor, amikor egy helyi pidzsin nyelvnek, a tok piszinnek is megadta ezt a státuszt. Az angollal ellentétben a tok piszint a lakosság többsége érti és beszéli.

Nyelvi szempontból is egyedi volt eddig az oktatás Pápua Új-Guineában. Más volt gyarmatokkal ellentétben nem az angol volt egyetemesen az oktatás nyelve, hanem helyi nyelveken folyt az oktatás olcsó kiadású tanfüzetekből, és a 8. osztályig volt kötelező.

Sajnos a kísérlet nem mondható különösen sikeresnek tanulmányi szinten. A legújabb felmérések szerint az ország egyes részein a felnőtt lakosságnak mindössze 15 százaléka írástudó. Ezért is döntött úgy a kormány, hogy felemeli a kötelező oktatás hosszát nyolc osztályról tízre. Ennél is lényegesebb talán, hogy az oktatási reform keretében az angolt akarják megtenni az oktatás kizárólagos nyelvének.

Az angol nyelv bevezetése az oktatásban több szempontból is megkérdőjelezhető. Először is, igen valószínűtlen, hogy rendelkezésre állna a megfelelően képzett angolul tudó tanári gárda. Afrika példájából tanulva pedig szinte teljesen biztos, hogy az általános angol nyelvű oktatás erősen veszélyeztetni fogja a helyi nyelvek túlélési esélyeit.

A maszkkal együtt a nyelvüket is elvethetik...
A maszkkal együtt a nyelvüket is elvethetik...
(Forrás: wikimedia commons / Jialiang Gao peace-on-earth.org (CC BY-SA 3.)

Nem az angol nyelv hasznosságának kérdéséről van itt szó. Külső megfigyelők és oktatási szakértők egyértelműen állítják, hogy az angol elsajátítására egy oktatási rendszeren belül az a legjobb módszer, ha először anyanyelvük ismeretének elmélyítésére van esélye a diákoknak. Egyébként egy gyenge angol nyelvtudású lakosság lehet az eredmény, akik ráadásul közben szép lassan elvesztik saját nyelvüket.

Forrás:

Radio Australia: Concerns English could displace local PNG languages

Radio Australia: PNG facing literacy crisis

Abram de Swaan: Nyelvek társadalma. A globális nyelvrendszer

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Szalakóta 2011. október 12. 19:28

Nyelvi imperializmus. Csak úgy lehet küzdeni ellene, hogy tovább beszéljük nyelvünket, és gyermekeinknek is ezt tanítjuk.

1 El Mexicano 2011. szeptember 28. 08:05

Hát, szerintem ha ez az angolkultusz és -magasztalás így folytatódik, akkor lassan a világ összes nyelve veszélybe kerülhet... :P

Információ
X