nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egyetemi hallgatókat gyanúsítanak a titkos dokumentumok kiszivárogtatásával

Egy volt hacker szerint a Massachusettsi Műszaki Egyetem hallgatói szivárogtattak ki információkat az afganisztáni hadműveletekről.

MTI | 2010. augusztus 3.
|  

Egy volt számítógépes kalóz azt állítja, hogy az amerikai Massachusettsi Műszaki Egyetem két hallgatója közreműködött az Afganisztánnal kapcsolatos katonai dokumentumok kiszivárogtatásában – jelentette a CNN hírtelevízió.

A CNN honlapján azt írja, hogy a hacker, Adrian Lamo, akinek segítségével korábban őrizetbe vették Bradley Manninget, az amerikai katonai hírszerzés titkos iratok kiadásával gyanúsított elemzőjét, most Boston rangos egyeteme felé irányította az ügyben nyomozó hatóságokat.
Lamo állítása szerint telefonbeszélgetéseik során a két férfi bevallotta neki, hogy segítette Manninget a dokumentumok letöltésében. Egyikőjük azt is elmondta, hogy megtanították a hírszerzőt egy titkosító számítógépes program használatára is. Lamo nem adta meg a két diák nevét, mert állítólag egyikőjük megfenyegette őt.

Az egykori hacker szerint mindkét férfi a WikiLeaks oknyomozó honlapnak dolgozik. A honlap munkatársai nem reagáltak Lamo állításaira.

Bradley Manninget, az amerikai katonai hírszerzés 22 éves elemző tisztjét májusban vették őrizetbe. Azzal gyanúsítják, hogy olyan videofelvételt adott át a honlapnak, amely szerint 2007-ben amerikai katonák egy Apache harci helikopterről leadott géppuskasorozattal megölték a Reuters hírügynökség két munkatársát és több más fegyvertelen embert Bagdadban.

A Wikileaks a minap több tízezer oldalnyi bizalmas iratot szivárogtatott ki az afganisztáni hadműveletekről. Geoff Morrel Pentagon-szóvivő szerint az újabb kiszivárogtatási ügynek is nyilvánvalóan Manning a kulcsfigurája.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X