nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az FBI perrel fenyegeti a Wikipediát

Pertől tarthat a szabad enciklopédia, mert az Szövetségi Nyomozóiroda kifogásolja, hogy címerét jogtalanul szerepeltetik az oldalon.

IT café – Barna József | 2010. augusztus 6.
|  

A Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) határozott levélben követeli a Wikipediát fenntartó alapítványtól, hogy az távolítsa el az oldalról a szervezet címerét. A hatóság arra hivatkozik, hogy az Egyesült Államokban törvény tiltja a címer engedély nélküli reprodukcióját. „Az, akinél a jelvényt vagy annak megtévesztő másolatát megtalálják, bírsággal vagy börtönnel, illetve mindkettővel büntethető” – idézi a törvény passzusait a levél.

A címer a Wikipedián a hatóságról szóló szócikkben látható, és az enciklopédia médiatárából nagy felbontásban is letölthető. A Wikimedia Alapítvány azonban nem fogja eltávolítani a képfájlokat, mert – mint a testület jogásza válaszlevelében írja – az FBI hiányosan idézi és szokatlan módon értelmezi a törvényt. Az ugyanis a címerrel való visszaélést vagy haszonszerzést tiltja, nem a nonprofit weboldalakon történő felhasználást.

A címer egyébként az interneten rengeteg weboldalon megtalálható, többek között az Encyclopedia Britannica online szócikkében is. „Miközben nagyra értékeljük azt a szándékukat, amellyel szeretnék a törvényt a saját kiterjesztő értelmezésükhöz igazítani, jelenleg kénytelenek vagyunk a törvény szövegének aktuális állapotát alapul venni” – írta Michael Godwin, a Wikimedia jogi képviselője, hozzátéve, hogy ha az FBI bíróság elé viszi az ügyet, ott is készek megvédeni az álláspontjukat.

Az Electronic Frontier Foundation (EFF) jogásza a New York Times-nak azt mondta: a Wikipediának az amerikai alkotmány első kiegészítése alapján joga van a címer közlésére. „De komolyan, szerintem az FBI-nak jobb dolga is kellene, hogy legyen” – fogalmazott.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X