nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egy ember, aki nem tud kínaiul

Tajvan fővárosában nagy meglepetést keltett egy őslakos, aki nem tudott kínaiul. Pedig a sziget nem mindig volt kínai befolyás alatt.

nyest.hu | 2010. június 1.
|  

Talán maguk a tajvaniak sem tudják manapság, hogy a sziget eredeti nyelve nem a kínai volt. Ezt látszik igazolni legalábbis az a meglepetés, amit a minap egy olyan őslakos keltett a fővárosban, aki nem beszélt kínaiul. A tao, más néven yami nyelvet beszélő Chou Lung-fa egy dohányzásról leszoktató program győztese volt, és csak díjának átvételekor derült ki, hogy nem tud kínaiul.

Tajvan őslakosai még ma is majdnem félmillióan vannak, de csak elenyészően kis százalékuk beszéli a sziget régi, kínai előtti nyelveit. A nyelvészek szerint Tajvan lehetett az otthona az egész ausztronéz nyelvcsaládnak, mely Madagaszkártól egészen Hawaiiig terjedt. Ma is legalább 12 tajvani bennszülött nyelvet beszélnek még a szigetországban, de a kínaiul nem tudó őslakosok ritkaságszámba mennek. Ezért kerülhetett a fenti eset egy tajvani újság cikkébe, mely egyben az őshonos nyelvek támogatására készült honlapról is beszámol. Ez szótárral és kulturális programokkal járul hozzá e nyelvek életben tartásához.

A kérdéses honlap nyelve természetesen a kínai, így Chou Lung-fa például kevés hasznát venné. Nyelvészeti és kulturális szempontból azonban rendkívüli jelentőségű. A tajvani őshonos nyelvek ugyanis kritikusan veszélyeztetettnek számítanak, mivel többségében az őslakosok is a kínai nyelvet használják már a mindennapokban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X