nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Diszkriminálják a siketeket az angol pártok

Közeleg a választás a szigetországban, élesedik a kampány. Van viszont egy 90 ezres „kisebbség”, amellyel egyáltalán nem foglalkoznak.

nyest.hu | 2010. május 3.
|  

Választási lázban ég Nagy-Britannia: május 6-án eldől, ki uralja majd a szigetország politikai terepét a következő időszakban. A politikusok mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél több szavazatot kapjanak – vagy legalábbis úgy vélik. Ám úgy tűnik, van egy 90 ezres „kisebbség”, amivel egyáltalán nem számolnak. Ez pedig nem más, mint a brit jelnyelven kommunikálók tábora.

Így viszont a siketek társadalma teljességgel ki van zárva a politikából: sem azt nem értik, mit üzennek nekik a politikusok, sem azt nem tudják kifejezni, ők mit látnának szívesen. Ezt az állapotot igyekszik megváltoztatni az a civil kezdeményezés, melynek célja hiteles tájékoztatást adni a siketeknek a pártok üzeneteiről. A Heriot-Watt Egyetem munkatársai egy honlapon gyűjtik össze mindazt, ami a választással kapcsolatos: a pártok programját, a kampányszövegeket és a választási műsorokat, természetesen jelnyelven – számol be a BBC.

Eddig mindössze egyetlenegy párt használta választási hirdetésében a jelnyelvet. A Skót Zöldpárt 2007-ben 2 videót gyártott az akkori skót parlamenti választások alkalmából. Az egyik 3 perces, a másik 2 perces volt – akkoriban 5 perc jutott tehát összesen a jelnyelven kommunikálók tájékoztatására.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X