nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @arafuraferi: 21 Hát bizony, az írott források, és képek, néha(?) becsapják az embert..
  2022. 12. 05, 20:36  Álszölkup garázdálkodik a Wikipédián
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Díjazzák a babák nevét

Nyelvápolás? Politikai vagy egyházi manipuláció? Újabb nemzetiségre nehezedik nyomás – ezúttal Indiában –, hogy „hagyományos” nevet adjon az újszülötteknek.

nyest.hu | 2009. június 3.
|  

Az indiai Tamil Nadu állam vezetősége immár 70 éve dolgozik a 68 millió anyanyelvi beszélővel rendelkező, több mint 2000 éves múltra visszatekintő tamil nyelv és kultúra fejlesztésén. Ennek eredményeképpen a tamilt 2004-ben elsőként, hivatalosan is elismerték India klasszikus nyelveként.

A kormányzat most újabb lépést tett a nyelvápolás érdekében. 2009. június 3-tól ugyanis az állami kórházban született, tamil nevet kapott újszülötteket aranygyűrűvel jutalmazzák – számolt be róla a The Times of India. A név tamil jellegének kritériumainak leírásáról nem érkezett hír. Az 1 gramm súlyú gyűrűt a babák kéthetes korukban, anyakönyvük kiállítása és hivatalos visszaigazolása után kaphatják meg.

Nemcsak Indiában volt példa hasonló kezdeményezésre. Nem is kell messzire menni: Dél-Horvátországban, Dalmáciában 2009 februárjában röppent fel a híre annak, hogy a lelkes Petar Mikić atya a szülőket hagyományos horvát utónevek adására biztatja. Ennek érdekében kifüggesztett egy, általa tradicionálisnak tekintett 40 férfi- és 40 női névből álló listát a plocei Ég és Föld Királynője templom ajtajára, a listáról nevet választókat pedig 1000 kuna (kb. 135 euró) jutalomban részesítette. Több család is kapott így pénzt: mindannyian a keresztelő alkalmával.

A városkát, Plocét megosztották a történtek. A plébános azonban elutasította a rosszindulatú feltételezéseket. Kezdeményezésének célja ugyanis nem más, a nemzeti hagyományok ápolása, az egyházi szentek neveinek megőrzése, illetve a horvátok nemzeti öntudatának megerősítése – nyilatkozta a 70 éves pap.

Felettese, Ivan Cubelic vikárius semmi kivetnivalót nem talált az atya cselekedeteiben, A megjutalmazott szülők többsége pedig visszaszolgáltatta a pénzt az atyának, hogy az összeget a templom restaurálására fordíthassa.

Információ
X