nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A csecsemő, akit Toniblernek hívtak
A koszovói Kadhafik most nem örülnek nevüknek

Koszovó szocialista időszaka alatt, a hetvenes-nyolcvanas években, amikor a terület még az egykori Jugoszláviához tartozott, sok szülő döntött úgy, hogy az el nem kötelezett álláspontja és az iszlám feltétlen tisztelete miatt csodált líbiai vezető, Moammer Kadhafi után nevezi el a gyermekét.

MTI | 2011. június 6.
|  

Most viszont, hogy a muszlim többségű Koszovó függetlenségét támogató NATO a Kadhafi-rezsim ellen harcol Líbiában, és az ezredes az utóbbi hónapokban az ellene tüntetők lelövetése miatt került a címlapokra a nemzetközi sajtóban, a nevét viselő fiatalokra kellemetlen idők járnak. A koszovói külügyminisztérium információi szerint több mint százan viselik az arab Kadhafi albán átírásából született Kadaf nevet a körülbelül 2 milliós lakosságú balkáni országban.

„Az anyukámnak nagyon tetszett ez a név, mert azt gondolta, Kadhafi minden muszlim vezetője” – mesélte a 22 éves közgazdásztanuló, Kadaf Abdyli. Abdyli kezdetben kényelmetlenül érezte magát a neve miatt, de hiába tanácsolta néhány barátja is, nem fogja megváltoztatni.

Mai szemmel szokatlannak tűnhet ez a névválasztás, de Tito uralma alatt Jugoszlávia az el nem kötelezett államok mozgalmához tartozott, ugyanúgy, mint Líbia. „Kadhafi szoros kapcsolatokat ápolt Jugoszlávia vezetőjével abban az időben, és Líbia olyan ország volt, amely üdvözölte a tőlünk érkező vendégmunkásokat. (Kadhafi) karizmatikus vezető volt, és ami még ennél is fontosabb, muszlim, s ez így együtt sok koszovói család számára jó példává tette” – mutatott rá Anton Berishaj, a pristinai egyetem szociológia professzora.

Egyébként az elmúlt évtized változásai, például Koszovó függetlenné válása a névadási trendekre is rányomta bélyegét. Ma a büszke szülők az ország függetlenedését végül lehetővé tevő 1999-es, Szerbia elleni NATO-légitámadásokban kulcsszerepet játszó politikusok – az albán nyelvnek a legtöbbször teljesen idegen – neveit adják előszeretettel gyermekeiknek. Vannak például kis Klintonok, Bill Clinton, az Egyesült Államok akkori elnökének tiszteletére, Toniblerek, Tony Blair volt angol kormányfőről elnevezve, illetve Ollbrajtok, akik Madeleine Albright egykori amerikai külügyminiszterről kapták a nevüket.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 doncsecz 2011. június 7. 11:49

Vajon a névadás nálunk se így megy? Valamelyik ünnepelt külföldi híresség, vagy szappanopera sztár után adják a bárgyúbnál bárgyúb neveket a szülők. Paula, Paulina, Esmeralda, Juan, José, aztán meg Britney, Stefanie és miegymás.

Információ
X