nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Depressziót okoz az internetfüggőség

Az internet megkönnyíti a kapcsolattartást – ha mértékkel csináljuk. Eljöhet viszont egy olyan pont, amikor hús-vér embert már nem is látunk.

MTI | 2010. augusztus 4.
|  

Egy kínai tanulmány szerint másfélszer akkora eséllyel lesznek depressziósak azok a tinédzserek, akik túl sok időt töltenek internetezéssel, mint azok a társaik, akik mérsékelten használják a világhálót.

Lawrence Lam kutató a túlzott használat jeleiként a következőket emelte ki: a fiatal legalább napi 5-10 órát tölt internetezéssel, nyugtalanná válik, ha nem ülhet a számítógép előtt, és elveszti érdeklődését a másokkal való érintkezés iránt.

„Vannak akik, naponta több mint 10 órát töltenek a világhálón, ők igazán problematikus felhasználók, akik a függőség jeleit és tüneteit mutatják... az interneten böngészéssel és játékokkal” – mondta Lam, annak a tanulmánynak a társszerzője, amely kedden jelent meg az Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine című szaklapban.

„Nem tudják függetleníteni gondolataikat az internettől, izgatottak lesznek, ha csak egy rövid ideig is távol vannak a géptől... Nem akarnak találkozni barátaikkal, nem kívánnak részt venni családi összejöveteleken és nem hajlandóak időt tölteni szüleikkel vagy testvéreikkel – magyarázta egy telefonos interjúban a Sydneyi Egyetem Notre Dame's School of Medicine pszichológusa.

A Kína déli részén fekvő Kuangcsou (Guangzhou) városában végzett vizsgálatba 1041, 13 és 18 év közötti fiatalt vontak be, akik eredetileg nem voltak depressziósak. Kilenc hónappal később a résztvevők közül 84-nél állapították meg, hogy depresszióban szenvednek. Azok, akik túlzásba vitték az internet használatát, másfélszer olyan sérülékenynek bizonyultak, mint a mérsékelt internethasználók.

„A kapott eredmények azt sugallták, hogy azok a fiatalok, akiknek kezdetben nem voltak mentális problémái, az internet kóros használatának következményeként depressziósak lettek” – olvasható a tanulmányban.  
Lehetséges, hogy a depresszió az alváshiány és a stratégiai online játékok okozta stressz következménye. „Azok, akik ilyen sok időt töltenek internetezéssel, keveset alszanak, az pedig nagyon is megalapozott tény, hogy minél kevesebbet alszik valaki, annál nagyobb az esélye arra, hogy depressziós legyen” – magyarázta Lam.

Elmondta azt is, hogy ez volt az első olyan kutatás, amely a depresszió lehetséges okaként vizsgálta a kóros internethasználatot.

Egy korábbi tanulmány a depressziót jelölte meg, mint az internetfüggőség feltételezhető okát, míg számos egyéb kutatás mutatott ki összefüggést a kettő között, nem tisztázván azonban azt, hogy melyik az ok és melyik az okozat.

Lam felkérte az iskolákat, hogy vizsgálják meg a diákokat az internetfüggőséget illetően, hogy az érintettek tanácsadásban és kezelésben részesülhessenek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X