nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Cenzúrafigyelő weboldal

Internetcenzúrát figyelő oldalt hoztak létre a Harvardon, amelyen bárhonnan bárki jelentheti, ha nem sikerül elérnie egy weboldalt.

MTI | 2009. augusztus 6.
|  

Az internettel és társadalmi kutatásokkal foglalkozó Berkman Központ programjaként létrejött cenzúrafigyelő a The Verdict of The Herd, azaz „a nyáj ítélete” kifejezés összevonásából kapta a Herdict nevet, és a www.herdict.org címen érhető el.

A februárban indított kezdeményezés célja, hogy a cenzúra által tiltott oldalakról listát vezetve fel lehessen mérni, hogy hol milyen tartalmakat korlátoznak, és ezekkel a problémákkal mennyien és milyen gyakran találkoznak.

Az oldal a felhasználók közvetlen IP-címét nem, csak az adott területre vonatkozó információt tárolja, ezért a cenzúragyanús oldalakat jelentők valóban névtelenek maradhatnak.

A Herdict felülete az angol nyelv mellett arabul és kínaiul is megtekinthető.

Az oldalak hozzáférhetetlenségének okait a Herdict nem vizsgálja, ezért elképzelhető, hogy olyan oldalak is a gyanús listára kerülnek, amelyek a kiszolgáló szerverhibája vagy egy egyszerű kábelszakadás miatt tűntek el.

Az oldalon a Google térképe segítségével az is nyomon követhető, hogy melyik oldalt honnan és mikor nem sikerült elérni.

„Célunk, hogy egy olyan adatbázist hozzunk létre, amelynek segítségével, kideríthető, hogy a netezők hol és milyen akadályokba ütköznek” – mondta Jonathan Zittrain, a Herdict alapítója.

Címkék: Tech, Cenzúra, Web
Információ
X