nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bírsággal fenyegetnek egy hollandiai fájlmegosztó oldalt

Három hónap haladékot kapott a bíróságtól a Mininova hollandiai fájlcserélő oldal, hogy minden, szerzői jogi védelem alá eső tartalom hivatkozását törölje az adatbázisból, ellenkező esetben akár 5 millió euró (1,3 milliárd forint) pénzbírságra is számíthat.

MTI | 2009. augusztus 27.
|  

A Mininova – a The Pirate Bay svéd torrentoldal legnagyobb riválisa – az utrechti kerületi bíróság szerint arra a szerzői jogok megsértésére buzdította a felhasználókat, továbbá az oldalon elhelyezett hirdetésekkel haszonra tett szert e jogsértésekből. A bíróság nem értett egyet a Mininova képviselőivel, akik szerint képtelenség minden olyan torrent eltávolítása, amely jogvédett tartalmakra mutat.

A svéd kalózokkal ellentétben a holland fájlcserélőn már akkor elkezdték a kifogásolt hivatkozások eltávolítását, amikor a jogtulajdonosoktól figyelmeztetést kaptak. A bíróság szerint azonban ez nem volt elegendő, mert a Mininovának tudnia kell, hogy minden kereskedelmi médiaanyag jogdíjköteles.

„A bíróság meggyőződése szerint általánosan ismert tény, hogy minden, kereskedelmi céllal készült film, játék, zene és tévésorozat szerzői jogi védelem alatt áll, csak kivételes esetben vannak jogdíjmentes alkotások” – olvasható a bíróság ítéletében.

A Mininova egyelőre a fellebbezésen gondolkodik. Az alapító, Erik Dubbelboer szerint a bíróság ítéletének betartása az üzleti vállalkozásuk átalakítását jelentené, és erre vonatkozóan még nem születtek konkrét elképzelések.

Információ
X