nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Beindult az e-könyv-biznisz

Az Amazon.com a második negyedévben több elektronikus kötetet adott el, mint kemény fedelű nyomtatottat.

IT café, Barna József | 2010. július 20.
|  

A világ legnagyobb internetes áruházát üzemeltető Amazon.com tegnap azt közölte, hogy a második negyedévben az elektronikus könyvek forgalma – most először – meghaladta a kemény táblás nyomtatott kötetekét. Az időszakban 100 eladott kemény fedelű könyvre 143 e-book jutott, de júniusban az arány már 100:180 volt. A vállalat azt nem hozta nyilvánosságra, hogy az olcsóbb, papírborítású (paperback), illetve összesítve a nyomtatott  könyvekével összehasonlítva hogyan alakul a digitális kiadások forgalma.

„Ez hihetetlen adat, ha figyelembe vesszük, hogy kemény táblás könyveket 15 éve árulunk már, Kindle-köteteket pedig csak 33 hónapja” – kommentálta az adatokat Jeff Bezos, a cég elnök-vezérigazgatója.

Az Amazon.com amerikai áruházának kínálatában – a mintegy 1,8 millió ingyenes, szerzői jog által már nem védett munkán felül – jelenleg körülbelül 630 ezer elektronikus könyv található meg, míg a nyomtatott kötetek száma több millióra rúg. A forgalmi adatok összehasonlításakor az ingyenes letöltéseket nem vették figyelembe.

Az amerikai könyvkiadók statisztikái szerint májusban az e-book eladások 163 százalékkal, míg az idén eddig összesen 207 százalékkal nőttek az egy évvel korábbi számokkal összehasonlítva. Az Amazon.com közleménye szerint a Kindle formátumú e-könyvek esetében a bővülés még erősebb volt. Azt, hogy a nyomtatott könyv is messze van még a kihalástól, mutatja, hogy a kemény táblás kötetek forgalma is növekedett, 22 százalékkal.

Az Amazon.com másolásvédett elektronikus könyvei nemcsak a cég olvasóján, a Kindle-ön jeleníthetők meg, hanem egy ingyenes szoftverrel okostelefonokon, asztali számítógépeken és az Apple iPaden is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X