nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Balázs a helyes útra terelné Szlovákiát

A magyar kormány célja, hogy Szlovákiát a nyelvtörvény ügyében visszaterelje a helyes útra, a józan, normális megoldásokhoz – mondta Balázs Péter külügyminiszter a tárca száznapos tevékenységéről beszámolva szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón.

MTI | 2009. július 28.
|  

Balázs Péter felhívta a figyelmet: a szlovák nyelvtörvény a tervek szerint szeptember 1-jén lép hatályba, azután derül ki, hogy miként működik, teljes szigorával lép-e életbe, előírásait durván, rosszhiszeműen alkalmazzák-e. A külügyminiszter szerint Magyarországnak az lenne a jó, ha az unióban és a NATO-ban is szövetséges szomszédja visszatérne a helyes útra, ezt bírálattal, erkölcsi nyomással lehet csak szorgalmazni. Mint mondta, az Európa Tanácshoz, illetve az Európa Parlamenthez lehet fordulni ezzel az üggyel.

A tárcavezető szerint a szomszédsági kapcsolatokban a szlovák nyelvtörvény a Magyarország előtt álló egyik legnagyobb kihívás. „A szlovák kormányban vannak olyan nacionalista erők, amelyek úgy próbálják önmagukat és az államukat meghatározni, hogy egy ellenségképet szögeznek ki a falra, és az ellen próbálják egységbe kovácsolni a lakosság egy részét” – fogalmazott Balázs Péter, hozzátéve: ennek eszköze ez az államnyelvtörvény-módosítás.

A törvénymódosítás ellen a politika hangosan tiltakozik, a kormányzat pedig a megoldásokat keresi, kevesebb zajjal, remélhetőleg nem eredménytelenül – tette hozzá a külügyminiszter.

A Bajnai-kormány külpolitikájáról szólva Balázs Péter többek között azt mondta: az új kormány e területen is új stílust honosított meg, miközben a folytonosságot is érvényesítette. Az új célok között a válságkezelés külföldi kommunikálását, a bizalom visszanyerését a gazdaság és a kormányzat iránt, a forrásbevonást, a magyar gazdasági expanzió útjainak kialakítását emelte ki.

Mint mondta, ebben ésszerű és hasznos munkamegosztás van a miniszterelnök és a külügyminiszter között. Saját, az elmúlt száz napban lebonyolított programjairól szólva Balázs Péter kiemelte: harminc fontos tárgyalása volt külföldi partnerivel, ebből húszra külföldön, tízre pedig itthon került sor, 17 multilaterális, 13 pedig kétoldalú volt.

A tárcavezető kiemelte, hogy a világ legbefolyásosabb országaival sikerült a külügyminiszteri kapcsolatot felvenni; a szomszédsági kapcsolatokban pedig hazánk baráti jobbot nyújtott mind a hét államnak, ezt azonban az érintettek különbözőképpen viszonozták.

A Külügyminisztérium gazdálkodása szilárd alapokon áll, nyugodtan, biztonságosan tudja finanszírozni a diplomáciai munkát – szögezte le Balázs Péter. Hozzátette: ennek ára volt, hogy a külföldi alapilletményeket 5,5 százalékkal csökkentették, a közeljövőben pedig áttekintik a külszolgálatot teljesítők családi- és nyelvpótlékát, az orvosi és iskoláztatási térítéseket, napidíjakat. A tárcavezető kiemelte, hogy tizenkét képviselettel csökkentették a hálózatot.

Balázs Péter elmondta: szerdán kezdődik az éves nagyköveti konferencia, amelyen Bajnai Gordon miniszterelnök is felszólal. A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az értekezlet tematikus rendben zajlik majd.

Információ
X