nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Azoknak, akik február 29-én nem lesznek suliban

Több, mint 25 ezren jelezték már, hogy gyermekeik nem lesznek suliban február 29-én, ezzel támogatva az oktatás helyzete miatt tiltakozó pedagógusokat. De mit tehet a szülő 29-én?

nyest.hu | 2016. február 25.
|  

A nyestnél is többen jelezték, hogy csatlakoztak ahhoz a pedagógusok tiltakozását támogató akcióhoz, amelyet a Facebookon hirdettek meg. Ennek keretében a tiltakozáshoz csatlakozó szülők nem viszik gyermekeiket iskolába február 29-én, hétfőn. Körülnéztünk, mit lehet tudni az akcióról, mik a tiltakozó szülők lehetőségei és kötelezettségei.

Február 29-én sokan „nem mennek suliba” – vajon megtalálja a képen a pandát?
Február 29-én sokan „nem mennek suliba” – vajon megtalálja a képen a pandát?

Igazolás, indoklás

A tiltakozási akciót szervező Facebook-oldal szerint „három nap hiányzást igazolhat a szülő” – ezt a kijelentést árnyalja kissé a Társaság a Szabadságjogokért összefoglalója, ami néhány hasznos támpontot ad a tiltakozóknak – emellett egyébként a pedagógusok sztrájklehetőségeivel is igen részletesen foglalkozik.

A szülői akcióval kapcsolatban a TASZ kiemeli, hogy a vonatkozó miniszteri rendelet értelmében kiskorú gyermek – a házirendben meghatározottak szerint – a szülő írásbeli kérelmére kaphat engedélyt a távolmaradásra. Ez azt jelenti, hogy a tiltakozó szülőnek ezt az engedélyt írásban, a hiányzás előtt kell kérnie az iskolától.

Mivel a távolmaradás rendjét szabályozó rendelet nem részletezi és nem is korlátozza tételesen, hogy mik azok az okok, amelyek esetén a szülő igazolhatja gyermeke távollétét, nem csak a köznyelvben családi okokként emlegetett események (temetés, esküvő, családi esemény stb.) indokolhatják az ilyen hiányzást. A szülő egy tetszőleges okokból bekövetkező, egyetlen napos hiányzással nem fenyegeti gyermeke tankötelezettségének teljesítését – ezért ennek az indoklásnak elvileg nincs akadálya a TASZ szerint.


Ügyelni kell viszont arra, hogy ha a gyermek betöltötte a 18. életévét, a szülő már nem tarthatja távol a gyermeket az iskolától, no és nem is igazolhatja a távollétet. Ebben az esetben a nagykorú tanulónak magának kell engedélyt kérnie a távolmaradásra. 

A TASZ azt is aláhúzza. hogy az iskolarendőr vagy a KLIK nem vezethet nyilvántartást a tiltakozó szülőkről, gyermekeikről. Sőt, aki ilyet tapasztal, jobb ha tudja, hogy már a kérdésfeltevés is jogszerűtlen adatkezelést eredményezhet, azaz e kérdésekre egyszerűen nem köteles válaszolni. Ha mégis ilyet tapasztalna, akkor érdemes a TASZ által erre az esetre összeállított leveleket használni arra, hogy panaszt tegyen – rendőri jogsértés esetén a rendőrkapitánynál, ha pedig a KLIK alkalmazottja faggatózik, akkor a tankerületi igazgatónál

Programok hétfőre

Az iskolamentes napot nem feltétlenül kell  otthoni unatkozással tölteniük a gyerekeknek. A tiltakozást szervező szülők több programot is ajánlanak az iskolától távol maradó gyerekek számára február 29-ére – ezeket a programokat egy ezzel foglalkozó Facebook-oldalon gyűjtik.

Miért tiltakoznak?

Olvassa el, amit pedagógusok írtak nekünk:

Most azt mondom: elég!
Feljegyzések a szakadék széléről – 1.
Feljegyzések a szakadék széléről – 2.
Kapjon az óvoda megfelelő helyet, rangot a köznevelési rendszerben!
Miért csatlakoztak a nyelviskolák is a demonstráló pedagógusokhoz?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X