nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az idősebb bölcsebb és kísérletezőbb

Az idősebb elefántok valóban bölcsebbek, mint fiatalabb társaik, azonban az idősebb csimpánzok vállalkozókedve nagyobb fiatal társaikénál.

MTI | 2011. március 18.
|  

 

Az idősebb elefántok valóban bölcsebbek, mint fiatalabb társaik, ugyanis biztosabban képesek meghatározni, hogy mely oroszlánüvöltés lehet különösen veszélyes csapatukra nézve – derítették ki brit és kenyai kutatók.

Bár a vadászat nagy része az általános nézet szerint a nőstény oroszlánokra esik, jelentősebb préda esetén az idősebb hímek is szóhoz jutnak, és hatékonyabbak is. A kenyai Amboseli Nemzeti Park zoológusai észrevették, hogy a fiatal nőstények vezette elefántcsoportok gyakran alábecsülik a hím oroszlánok üvöltését mint veszélyforrást. Ezzel szemben az idősebb nőstények által vezetett csoportok nagyobb valószínűséggel figyeltek fel a hím oroszlánok üvöltésére, és tettek védelmi intézkedéseket – írja a The Daily Telegraph brit lap internetes kiadása (www.telegraph.co.uk) a Royal Society B című folyóiratban megjelent tanulmányt ismertetve.

A tudósok arra következtettek, hogy e fontos veszélyforrás iránti érzékenység az elefántok korával nő, és a legtapasztaltabbak esetében a legnagyobb. A kutatók úgy vizsgálták a különböző oroszlánüvöltésekre adott reakciókat, hogy 39 elefántcsaládnak hangfelvételeket játszottak le hangszórókon keresztül. Az átlagosan öt felnőtt tagból álló családok válaszreakcióit videóra vették.

Főbb védekezésnek számított, ha az idős nőstény hosszan, feszülten figyelt az üvöltést követően, a hangforrás felé fordult, a többi elefánt pedig körülvette a fiatalokat, hogy védje őket. A hatvan év feletti nőstények nagyobb valószínűséggel mutattak védekező viselkedést a hím oroszlánüvöltést követően, mint a fiatalabbak.

A kutatók szerint emberi vonatkozása is van eredményeiknek, hiszen ez az első bizonyíték arra, hogy egy csoport egyedei közvetlenül hasznot húzhatnak egy idősebb vezető befolyásából. Ezek a képességek valószínűleg más társas életmódú, nagyméretű aggyal rendelkező, hosszú életű fajok esetében is lényegesek lehetnek – olyanoknál, amelyeknél az idősebb tagok kulcsszerepet játszanak a csoport tevékenységeinek koordinálásában.

Nagyobb az idősebb csimpánzok vállalkozó kedve

Az idősebb csimpánzok vállalkozókedve nagyobb fiatal társaikénál: a termeszek felkutatásához több eszközt és többféle technikát vetnek be.

A fiatal állatok egyrészt kevesebb eszközt használnak, másrészt gyakran addig ismételnek egy-egy munkafolyamatot, amíg meg nem elégszenek az elért eredménnyel – állapították meg amerikai kutatók a Biology Letters című lapban bemutatott tanulmányukban.

A kutatók arra számítottak, hogy a fiatal csimpánzok több eszközt használnak majd, amíg ki nem kísérletezik, melyik a legmegfelelőbb céljaik elérésére. A megfigyelések azonban bebizonyították, hogy az idősebb állatok azok, amelyek előszeretettel váltogatják termeszfogó technikáikat.

A Washingtoni Egyetemen dolgozó Crickette Sanz és David Morgan, a chicagói Vadvédelmi Társaság munkatársa összesen 130, csimpánzokról készített videofelvételt elemzett ki, amelyek 2003 és 2007 között a kongói Nouabale-Ndoki Nemzeti Parkban készültek.

A területen élő állatok elsősorban arról ismertek, hogy különböző eszközöket használnak és alakítanak át. A termeszek felszín felett épített váraiba az állatok kis ágak segítségével lyukat fúrnak, majd egy második eszközzel „kihalásszák” a termeszeket a járatokból.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X